JEFTIN NOVAC

ECB bankama u eurozoni posudio 45 milijardi eura

23.09.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) odobrila je na najnovijoj aukciji komercijalnim bankama u eurozoni gotovo dvostruko veći iznos povoljnih kredita no što su analitičari očekivali, pokazali su službeni podaci

U ECB-u navode da su 249 banaka u eurozoni odobrili ukupno 45,3 milijarde eura dugoročnih povoljnih kredita u sklopu programa TLTRO 2, koji predviđa preusmjeravanje tog novca prema kompanijama i građanima radi poticanja gospodarskog rasta.

Iznos je niži no što je bio na prvoj aukciji u lipnju, neposredno prije britanskog referenduma o članstvu u Europskoj uniji, ali i znatno viši no što su analitičari očekivali. Tako su u banci ING Diba procijenili da će dosegnuti 25 milijardi eura.

Na neto osnovi - kada se oduzme iznos posuđen radi povrata 'starih' ECB-ovih kredita - banke su zapravo od ECB-a posudile 34 milijarde eura, tek nešto više nego u lipnju, pokazuju u četvrtak objavljeni podaci središnje monetarne institucije eurozone..

Likvidnost zapravo trenutno ne predstavlja ozbiljan problem za većinu banaka u eurozoni i pojačana potražnja za kreditima s nultom kamatnom stopom ‘možda je znak njihove pojačane spremnosti na kreditiranje’, nagađa u razgovoru za AFP ekonomistica Capital Economicsa Jennifer McKeown.

ECB je kreirao uvjete kredita kako bi potaknuo banke da pojačaju kreditne plasmane prema poduzećima i građanima u realnom gospodarstvu.
ima i kompanijama.

Kamatne stope na ECB-ove kredite to su niže što banka više novca posuđuje klijentima. Mogu kliznuti i u negativno područje, na minus 0,4 posto koliko iznosi ECB-ova kamatna stopa na depozite banaka, što bi zapravo značilo da ECB plaća bankama da se kod njih zaduže. Do ožujka iduće godine ECB namjerava održati još dvije aukcije kredita u sklopu programa TLTRO 2.