MODEL 'PAYBACK'

Kako je tvrtka Mrsićeve supruge natukla deset milijuna kuna duga?

19.09.2016 u 16:18

Bionic
Reading

Bivša tvrtka Dijane Šucbah Mrsić, supruge bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića dužna je više od deset milijuna kuna Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO)

Dug od točno 10,6 milijuna kuna tvrtka je napravila od 2010. do 2012., dakle za vrijeme trajanja mandata Miranda Mrsića u Vladi Zorana Milanovića.

Šucbah Mrsić bila je vlasnica tvrtke Solpharm koju je u međuvremenu prodala irskom farmaceutu pod nazivom Shire.

HZZO je Hini potvrdio kako je dug nastao na temelju takozvanog modela payback. U tom modelu HZZO procjenjuje koliko će količine nekog lijeka biti godišnje potrebne pacijentima u Hrvatskoj, a tvrtke koje ga nabavljaju obavezuju se da će moguće dodatne količine osigurati o vlastitom trošku.

Riječ je o praksi uobičajenoj i u drugim zemljama, kojom nacionalni zavodi štite svoj proračun. U ovom slučaju radi se o lijekovima za rijetke bolesti uvrštenima na HZZO-ov popis posebno skupih lijekova - tri lijeka koja proizvodi Shire – upravo tvrtka koja je preuzela biznis Šucbah Mrsić.

Dug još nije vraćen

Taj je dug Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u srpnju ove godine odlučio riješiti nagodbom, tako da je ravnatelj HZZO-a Fedor Dorčić u dopisu od 29. srpnja pozvao Shire da se očituje stoji li još kod ponude iz prosinca prošle godine, po kojoj bi dug namirili u lijekovima kroz određeni broj godina.

Hini su potvrdili kako je u internoj kontroli ustanovljeno da Shire nije vratio dug HZZO-u, pa su u tijeku pregovori s tom tvrtkom o načinu podmirenja duga.

Neslužbeno se može čuti kako su takvi slučajevi iznimno rijetki, a dugovi za lijekove na temelju modela payback rješavaju se u hodu, nakon što HZZO utvrdi podatke o potrošnji i način povrata.

Zašto dug još nije vraćen, ne zna ni tadašnji ravnatelj HZZO-a Siniša Varga, koji je Hini potvrdio kako mu je poznato da su se HZZO i tvrtka Shire od 2011. sporili oko visine duga, a prijepor su nastavili rješavati pravnici.

Kada je krenuo unosan biznis?

Šucbah Mrsić, čiji komentar situacije nismo dobili do zaključenja teksta, osnovala je tvrtku Solpharm 2003. Registrirana je za niz djelatnosti, godinama je konzultant vrhunskih farmaceutskih kompanija, a poseban je uspjeh zabilježila u dovođenju na tržište lijekova za rijetke bolesti međunarodnih farmaceutskih tvrtaka u Hrvatskoj, ali i drugim zemljama Srednje i Istočne Europe.

Kontinuirano bilježi rast prihoda, a lani je uprihodovala 21,9 milijuna kuna i ostvarila gotovo sedam milijuna kuna dobiti. Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka zapošljava 13 osoba s prosječnom neto plaćom od 24.938 kuna i kao takvu ju je Šucbah Mrsić lani prodala Shireu Pharmaceuticalsu te je ostala u funkciji direktorice.

Solpharm je u više navrata privlačio pozornost medija, posebno nakon naglog porasta prihoda u 2012. s 10,45 milijuna kuna na 16,38 milijuna. Neto dobit tvrtke tada je porasla s 3,83 milijuna na oko 8,66 milijuna kuna.

Šucbah Mrsić odbija, međutim, svaku vezu poslovnog uspjeha svoje tvrtke s činjenicom da joj je suprug od 2011. do lani bio ministar. Ranije je naglasila da je prihod najvećim dijelom ostvaren na stranim tržištima, a Solpharm godinama bilježi kontinuiran rast unatoč promjenama ekonomskog i političkog okruženja na tržištima na kojima je prisutan.

Osim direktorske pozicije u Shireu, Šucbah Mrsić vlasnica je i tvrtke New Gen koja je, prema podacima Poslovne Hrvatske, u 2015. imala 200.000 kuna prometa i 2,6 milijuna kuna gubitka.