NUDE SVOJU POMOĆ

'Developeri' upozoravaju na alarmantno stanje državnih nekretnina

16.09.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Udruga 'developera' pri HUP-u upozorava da je sustav upravljanja državnim nekretninama u alarmantno lošem stanju te poziva odgovorne da zatraže stručnu pomoć

Državne nekretnine su resurs koji je prepušten propadanju jer ga nitko ne zna ili ne želi utilizirati s ciljem stvaranja novih vrijednosti, ističe se u priopćenju Udruge developera

Napominju da domaća developerska branša kontinuirano održava visoku razinu akumuliranog znanja i međunarodnih kontakata te je kao takva prirodan sinergijski partner državi u procesu aktivacije državnih nekretnina.

'No čini se da naša država takvog partnera ne želi. Zašto se odbija razvoj, a potiče plaćanje osoba koje trate nacionalna blaga?', pitaju se.

'Hrvatska je spremna na novi iskorak i podizanje ulagačke aktivnosti, no osnovna predispozicija za to je da se adekvatno pozicionira i svjesno cijeni svoje razvojne potencijale. Iz segmenta upravljanja državnim nekretninama treba ukloniti utjecaj politike u odlučivanju i okrenuti se tržišnim principima', poručuje Denis Čupić, predsjednik Udruge developera pri HUP-u i direktor tvrtke F. O. Development. Domaće gospodarstvo, napominju, već posjeduje etablirane tvrtke u segmentu razvoja projekata i ulaganja u nekretnine, ali te tvrtke moraju postati partner državi.

Država bi trebala izmijeniti okvir upravljanja i raspolaganja na način da domaće tvrtke uključi kao svoje partnere u proces razvoja projekata i privlačenja ulaganja. Time bi državne nekretnine, kada se nude na tržištu krajnjim ulagačima, bile razvijeni 'nekretninski i ulagački' proizvod, a ne nekretnine bez vizije i s nizom neriješenih problema.

Država i privatni partner nosili bi tada zajedno rizik razvoja - partner bi svojim aktivnostima donosio razvojnu komponentu i ostvarivao ekonomski interes pri uspješnoj realizaciji projekata na dulji rok. Aktualan sustav katastrofalno zapostavlja potencijale i mogućnosti naše zemlje i tvrtki te domaći potencijal stavlja na tržište daleko ispod realne cijene. Jedino rješenje pitanja neprofitabilnog upravljanja državnim nekretninama je prihvaćanje savjeta iskusnih ulagača.

'Na osnovi iskustava projekata na kojima smo sudjelovali, među ostalima bila su to i dva projekta u okviru javno-privatnog partnerstva u Njemačkoj, konkretno izgradnja zatvorskih objekata; te pružanja stručnih usluga u razvoju nekretnina za segmente poslovanja vezane uz austrijski sustav državnih nekretnina, upoznali smo metodologiju, dobre i neizbježne loše aspekte navedenih sustava. Cilj je postići hibrid austrijskog modela, iz kojeg se vuče ono najbolje, a to je da država ne prodaje 'ledine', nego razvijene projekte i objekte koji generiraju prihod', zaključuje Čupić.