POTPORE

Štrukli, novigradska dagnja i lički škripavac traže zaštitu EU

07.09.2016 u 13:57

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Davor Romić potpisao je u srijedu s predstavnicima 14 udruga proizvođača ugovore o sufinanciranju izrade specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta

Bespovratna sredstva dodijeljena su za izradu specifikacija za 14 proizvoda - rudarska greblica, kvargl, zagorski štrukli, zagorski bagremov med, varaždinski klipić, novigradska dagnja, vrbovečka pera, bračko maslinovo ulje, krčki sir, istarski ovčji sir, međimurski krumpir/ međimurski kalamper, lički škripavac, meso istarskog goveda/ meso boškarina i paški sir.

Potpora podrazumijeva dodjelu namjenskih bespovratnih novčanih sredstava za sufinanciranje troškova izrade specifikacije proizvoda, laboratorijska ispitivanja potrebna za izradu specifikacije proizvoda te anketna ispitivanja tržišta.

Na natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru programa "Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta", stiglo je 18 prijava, a ministarstvo je prihvatilo ovih 14, u ukupnom iznosu sufinanciranja od 726,34 tisuće kuna

Visina dodijeljene potpore po pojedinom korisniku iznosi maksimalno 75.000 kuna (uključujući PDV).

Romić je istaknuo da hrvatski proizvođači na svjetskom tržištu mogu konkurirati kvalitetom jer se kao mala zemlja ne možemo baviti kvantitetom. Pritom je ukazao na važnost udruživanja proizvođača kao i važnost plasmana domaćih proizvoda kroz turističku ponudu.

Kazao je i kako je Hrvatska napravila velik iskorak u zaštiti svojih proizvoda te naveo kako je danas 12 proizvoda zaštićeno i registrirano na EU razini, tri ovih dana očekuju potvrdu registracije, tri su u postupku registracije, a četiri su spremna za pokretanje postupka registracije na EU razini.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać je kazao kako je postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan posao za skupine proizvođača i iziskuje velika financijska sredstva za pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti, kako bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo.

Dodjelom bespovratnih financijskih sredstava proizvođačima se želi olakšati početnu fazu postupka zaštite proizvoda, odnosno izrade specifikacije proizvoda.