ANALITIČARI BRINU

Eurozona ima novu najslabiju kariku - Portugal

01.09.2016 u 14:46

Bionic
Reading

Grčka je jako dugo bila najslabija karika među zemljama Euro zone, ali njezini su problemi sada ipak malo sa strane, barem kada je riječ o tržištu kapitala, dok je najnoviji trend zabrinutost oko druge države na periferiji EU-a – Portugala. Svježa pobjednica posljednjeg prvenstva Euro 2016 možda ima najbolju nogometnu ekipu, ali u očima agencija za kreditni rejting i ulagača na tržištu obveznica, sasvim je drugačija slika

'Sve su glavne agencije ocijenile državne obveznice Portugala u kategoriji nepoželjnom za ulaganje, osim slabo poznate i manje agencije DBRS koja jedina uz njih drži 'Investment grade'. Ulagači rijetko zamjećuju ocjene baš te agencije, ali je ona iznimno važna Portugalu jer su jedino na osnovu te ocjene i dalje u milosti Europske središnje banke.

U slučaju da izgube i taj rejting, izgubit će i najvećeg kupca portugalskih dugova – pojašnjava Michael Boye, analitičar Saxo banke i dodaje da bi vrlo skoro to uistinu mogao postati problem za Portugal jer je DBRS nedavno vrlo otvoreno kritizirao državne financije Portugala. Cijela situacija je pomalo bizarna i čini se kao da ta, inače sasvim nepoznata agencija, uživa u svojih pet minuta slave, s obzirom na jedinstvene okolnosti, komentira Boye.

Osim što bi im i DBRS mogao sniziti kreditni rejting, najnoviji su problemi iskrsnuli s bankrotom banke Caixe Geral koja će trebati 'dodatni budžet', a to bi moglo dovesti do još jedne proračunske bitke s Bruxellesom.

Gledajući apsolutne iznose, razina prinosa na portugalske obveznice još uvijek nije alarmantna i možda je tržište i prezadovoljno s trenutnim stanjem. Naime, ulagači možda i s Portugalom ponovno računaju na tezu 'bitni su da bi dopustili njihov pad', možda čak i s pravom, pa čak i da izgube i posljednju pozitivnu investicijsku ocjenu, ECB će pronaći još jednu izliku da nastavi s kupovinom portugalskih obveznica ili otkupi sav njihov dug, zaključuju iz danske investicijske banke.