FONDU ODOBREN KREDIT

Kreću isplate za energetsku obnovu zgrada

31.08.2016 u 16:03

Bionic
Reading

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od sutra će prema redoslijedu zaprimljenih faktura početi građanima i tvrtkama isplaćivati zaostala sredstva za ugovorene projekte, izvijestili su iz te državne institucije

U priopćenju Fonda navodi se da je Vlada na današnjoj sjednici Fondu dala suglasnost za odobrenje prekoračenja po transakcijskom računu u iznosu do najviše 100 milijuna kuna radi financijskog uravnoteženja likvidnosti.

'Bivša uprava Fonda financijski je neodgovorno i neodrživo ugovarala projekte energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada što je proračun Fonda za ovu i sljedeću godinu opteretilo sa 750 milijuna kuna obveza koje teško podmiruje. Na žalost, taj se problem reflektirao na korisnike naših sredstava te smo oko dva i pol mjeseca kasnili s plaćanjem. Žao nam je što je došlo do situacije koja je prouzročila probleme građanima, ali i pojedinim poduzetnicima u njihovu poslovanju, no intenzivno smo sve vrijeme radili na rješavanju tog problema', objasnio je v. d. direktora Fonda Ljubomir Majdandžić.

Zahvalio je Vladi RH i ministru zaštite okoliša i prirode Slavenu Dobroviću što su imali sluha za pozitivno rješavanje nastale situacije.

Najavio je kako će Fond potpisati ugovor s Hrvatskom poštanskom bankom te početi već od sutra s isplatama. Očekuje da će nastali zaostaci biti podmiriti u roku od 15-ak dana. 'Sve službe Fonda će intenzivno raditi kako bi se dnevno proknjižio što veći broj plaćanja da bi tvrtke i građani u što kraćem roku dobili sredstva koja im ugovorom pripadaju', najavio je Majdandžić.

Građane i izvođače moli za još malo razumijevanja i strpljenja jer će odobrena sredstva sigurno tijekom rujna dobiti na svoje račune.