NESTALA RUPA

Marić: Proračunski minus smanjen je za više od 5 milijardi kuna

31.08.2016 u 13:12

Bionic
Reading

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je novinarima da je rast BDP-a od 2,8 premašio ne samo očekivanja ekonomskih analitičara, već i Vlade. Pohvalio se i snižavanjem proračunskog deficita, ističući da je manjak u prvih šest mjeseci na razini opće države iznosio svega 0,2 posto BDP-a

Marić je konstatirao da je nastavljen trend gospodarskog rasta iz prvog tromjesečja, naglasivši da ga posebno raduje porast investicija.

'Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije', rekao je. Napomenuo je pritom da investicije rastu preko šest posto u drugom tromjesečju

Upitan za projekciju do kraja godine, Marić je odgovorio da rast u drugom tromjesečju i turistička sezona koja je u punom jeku dižu Vladinu projekciju BDP-a prema razini od 2,5 posto


Marić je iznio i nove podatke o proračunskom deficitu. 'Napravili smo obračun deficita opće države u prvih šest mjeseci i on iznosi 518 milijun kuna odnosno 0,2 posto BDP-a. U odnosu na isto razdoblje prošle godine deficit je niži preko pet milijardi kuna', rekao je tehnički ministar financija.

Naglasio je da je čvrsta kontrola rashodne strane proračuna, uz efikasno ubiranje poreza, rezultirala niskim deficitom.

Podsjetio je da je zabilježeno čak i nominalno smanjivanje javnog duga, što je dobra poruka za Europsku komisiju, te izrazio nadu da će i agencije za rejting prepoznati napredak u javnim financijama.

Što se tiče procjena deficita i javnih financija za cijelu godinu, Marić je nešto oprezniji. 'U trenutku kada smo sastavljali proračun, rekli smo da želimo ući duboko unutar Maastrichtskih kriterija te je proračun bio sastavljen uz 2,6 posto deficita. Ovo ostvarenje za 6 mjeseci sigurno daje razloga za optimizam i očekivanja da će taj deficit biti značajno niži, odnosno da ćemo nadmašiti svoja očekivanja', istaknuo je Marić, dodavši da unatoč tehničkoj Vladi i izborima, ostaju i dalje uz čvrstu kontrolu rashodne strane proračuna.

Naveo je i da su proračunski prihodi za prvih šest mjeseci za više od 7 posto veći u odnosu na prethodnu godinu, a neki porezni prihodi, konkretno od poreza na dobit, na dohodak i trošarine - pune se značajnije i iznad očekivanja.

'PDV je u prva tri četiri mjeseca bio u blagom kašnjenju, malo je bio pospan ali sad se probudio i zadnji podaci, uključujući jučerašnji dan, govore da su u odnosu na lani za 2,2 posto veći', naveo je Marić.