POTPISAN MEMORANDUM

Dubrovački 'vjetar u leđa' Jadransko-jonskom plinovodu

01.03.2017 u 08:40

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić potpisao je u petak s kolegama iz Albanije, Crne Gore i BiH te predstavnicima tvrtke SOCAR iz Azerbajdžana Memorandum o razumijevanju za projekt izgradnje Jadransko-jonskog plinovoda (IAP). Memorandum je potpisan u sklopu vanjskopolitičkog skupa Dubrovnik Forum

Panenić je nakon potpisivanja ustvrdio kako se će se izgradnjom IAP-aosigurati opskrba plinom za jugoistočnu Europu

'Utvrdili smo našu zajedničku inicijativu za razvoj Jadransko-jonskog plinovoda kao pravca koji osigurava opskrbu plinom i sigurnost na ovim tržištima. Nadamo se da će ovim nastavkom suradnje taj budući pravac biti bitna poveznica sjevera i juga i da je to put prema punoj liberalizaciji tržišta plinom u Europi', rekao je Panenić.

Ustvrdio je kako je svima u interesu da plin iz IAP-a ne bude samo za tržišta u regiji nego i za ostatak jugoistočne Europe. 'Nadamo se da ćemo tada imati nisku cijenu transporta plina i veću mogućnost pristupa plinu', rekao je ministar.

Crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić istaknuo je kako su zemlje potpisnice sporazuma partneri, a ne konkurencija. 'Načelne suglasnosti su davno postignute, moramo se koncentrirati na vrlo praktična rješenja. Mi nismo jedni drugima konkurenti, mi smo partneri u realizaciji jednog jako značajnog projekta', rekao je on.

Odgovarajući na novinarske upit ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je kako je njihov osnovni zahtjev da IAP ide kroz teritorij Bosne i Hercegovine, no nije znao odgovoriti hoće li plinovod ići kroz Neumski koridor ili ne.

'BiH podržava ovaj regionalni projekt i pristup. Tražimo od partnera da jedan dio tranzitne trase prolazi kroz BiH. To je naš osnovni zahtjev u izradi dokumentacije koji smo iznijeli na ovom panelu. Nadamo se da će trasa proći kroz Neumski koridor', rekao je Šarović.

Zamjenik ministrice energije i industrije Albanije Ilir Bejtja kaže kako je dubrovački forum još jednom naglasio važnost sigurnosti opskrbe plinom. 'Ovaj projekt će stabilizirati opskrbu jer ćemo imati diversifikaciju izvora', rekao je Bejtja.

Projekt IAP podrazumijeva plinovod kojim bi se plinovodni sustav Hrvatske, točnije Like i Dalmacije, nastavkom izgradnje od Splita prema Pločama te dalje preko Crne Gore, u Albaniji spojio na projekt Trans Adriatic Pipeline (TAP). TAP bi, prema planovima, s polja Shah Deniz II u Azerbajdžanu transportirao plin preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do Italije, a njegova dužina je oko 870 kilometara. Namjera je da se projekti IAP i TAP razvijaju i grade istodobno.

Ukupna predviđena duljina plinovoda IAP od Splita do albanskog Ferija je 516 kilometara, s kapacitetom pet milijardi prostornih metara godišnje.

Plinovod će omogućiti opskrbu prirodnim plinom uključenih zemalja, višak transportirati prema drugim europskim zemljama.

Hrvatski dio IAP-a, od Dugopolja do granice s Crnom Gorom dug je 250 kilometara, a procijenjena vrijednost investicije je oko 265 milijuna eura.