DUBROVNIK FORUM

Sadržaj razgovora o Ini i MOL-u ostaje tajan do izbora

26.08.2016 u 18:42

  • +3

'Dubrovnik forum'

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bionic
Reading

Dubrovnik forum na temu snažnijeg povezivanja zemalja članica Europske unije na prostoru Jadrana, Baltika i Crnog mora završio je u petak poslijepodne i prema ocjeni sudionika Bože Petrova bilo bi odlično da se ostvare ideje iznesene na tom skupu. Europa je zadala svoje ciljeve, oni su možda teški i zahtjevni, rekao je Petrov, potpredsjednik hrvatske Vlade, novinarima i dodao da i on i drugi panelisti vjeruju da ih je moguće ispuniti

'Bilo bi zaista odlično kada bi ideje koje su iznijeli panelisti i funkcionirale', rekao je Petrov koji je moderirao panelom 'Povezivanje triju mora'.

Drugi dan foruma bio je praćen izjavama sudionika koji su komentirali transkript sastanka bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića s hrvatskim braniteljima, što je izazvalo val reakcija u hrvatskoj javnosti u jeku izborne kampanje.

Mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto pružio je dodatna objašnjenja o gradnji novog zida kojim se ta zemlja, kako je danas najavio mađarski premijer, želi obraniti od novog migracijskog vala koji prijeti Europi.

Szijjarto je, poštujući izbornu kampanju u Hrvatskoj, rekao novinarima da tek poslije izbora može govoriti o sadržaju razgovora o INA-i i MOL-u, što ga je održao s ministrom gospodarstva Panenićom. Tek je kratko zamolio hrvatsku Vladu da ne koči racionalne i logične gospodarske odluke kako bi INA i MOL mogli rentabilno poslovati. To nije samo interes MOL-a, već i interes Hrvatske, rekao je Szijjarto.
441757,441769,441641 ,439970 Potpisani dokumenti Dubrovnik foruma

Prostor Jadrana, Baltika i Crnog mora'žila je kucavica' Europe i za njegov razvoj potrebno je 50 milijarda eura, rekla je u četvrtak predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otvarajući Dubrovnik forum s poljskim kolegom Andrzejem Dudom koji je istaknuo važnost energetskih projekata i najavio idući skup 2017. u Wroclavu.

Dvanaest država članica EU-a između triju mora - Austrija, Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija - imaju goleme mogućnosti za jačanje suradnje na vlastitu i korist cijele Unije, rekla je tada predsjednica.

Predsjednici su u četvrtak donijeli Dubrovačku izjavu kojom podupiru konkretne projekte energetskog, prometnog i digitalnog povezivanja srednje i istočne Europe i pozivaju zainteresirane iz cijelog svijeta da u njima sudjeluju.

Četiri panela na ministarskoj razini

Nakon okruglog stola prvog radnog dana, na kojem su osim predsjednika Bugarske, Hrvatske, Litve, Mađarske i Slovenije sudjelovali i ministri, odnosno zamjenici ministara nekih članica, u petak su održana četiri panela na ministarskoj razini.

Potpisani su Memorandum o razumijevanju Jadransko-jonskog plinovoda, zatim Zajednička izjava gospodarskih komora zemalja sudionica i Sporazum o suradnji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske mreže poslovnih anđela (CRANE).

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač moderirao je okruglim stolom 'Geopolitički izazovi', a ministar gospodarstva Tomislav Panenić panelom 'Jačanje energetske sigurnosti EU-a'.

Panelom koji je okupio gospodarske komore moderirao je Želimir Kramarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, a panelom potpore start-up zajednice poslovnih anđela Davorin Štetner, predsjednik CRANE-a.