ALEN KOVAČ, ERSTE:

Hrvatska ekonomija u sve boljem stanju, ali pod pritiskom političke neizvjesnosti

26.08.2016 u 12:42

Bionic
Reading

Glavni makroekonomist Erste banke, Alen Kovač, objavio je na blogu Erste banke tekst u kojem tvrdi da će rast hrvatskog BDP-a u 2016. biti možda i nešto viši od očekivanja ponajviše zahvaljujući oporavku domaće potrošnje. Najveći rizik za našu zemlju i dalje predstavlja neizvjesna politička situacija

'Rast ekonomije ubrzao je u 2016., te je BDP zabilježio rast od 2,7 posto u prvom kvartalu, potpomognut nastavkom oporavka domaće potražnje, gdje su osobna potrošnja, kao i investicije, pokazali ubrzanje stope rasta. Gledajući kratkoročne pokazatelje, drugi kvartal bi trebao donijeti sličnu dinamiku, s daljnjom podrškom na strani domaće te inozemne potražnje', piše Kovač na blogu Erste banke.

Kaže kako se u drugoj polovici godine očekuju se isti pokretači rasta, gdje bi domaća potražnja trebala zadržati glavnu ulogu. Dok bi trenutna politička neizvjesnost mogla donekle ugroziti investicijsku aktivnost uslijed slabije apsorpcije iz EU fondova, i dalje očekuje da će e osobna potrošnja biti potpomognuta boljim fundamentalnim faktorima.

'Revidirali smo prognozu rasta na više za 2016., na 2,2 posto' ponajprije uslijed poboljšanih izgleda domaće potražnje te očekujemo da bi neto izvoz trebao imati neutralniji karakter', piše Kovač, čiju cijelu analizu možete pročitati ovdje.