GOSPODARSTVENICI SLOŽNI:

'Političari stalno pričaju, a naše preporuke nikako da se zalijepe'

18.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) političkim strankama i koalicijama koje izlaze na parlamentarne izbore ponovno je javno uputila sedam pitanja vezanih uz rješavanje problema koji ograničavaju gospodarski rast i napredak zemlje

HUP je sličnu akciju proveo i lani, kada je postavio 16 pitanja. Veliki gospodarstvenici slažu se s HUP-ovim apelima, ali ne vjeruju da će političari ozbiljno shvatiti predložene reforme.

Branko Roglić, vlasnik Orbica, najveće domaće distributerske tvrtke, podsjeća da je HUP-ovih sedam preporuka samo koncentrat onih 16, predstavljenih lani.

'To su isti prioriteti, ali političari očito ne mogu razumjeti svih 16. Ako ih riješe sedam, i to je dobro', rekao je uz smijeh tportalu Roglić, dodavši kako je imperativ to da se HUP-ove reforme i provedu.

Nijedna politička stranka, dodaje, nije konkretno rekla što će učiniti kad dođe na vlast. 'Želimo izvući iz njih što točno žele napraviti i kako će se to reflektirati na gospodarstvo. Moramo uspostaviti ravnotežu između javnog i privatnog sektora. Ne možete izbjeći restrukturiranje države i državnog aparata', rekao je.

Roglić tvrdi da treba ukinuti razloge za nametanje poreza, dakle županije i općine koje služe kao centri za mobilizaciju glasača. 'Tu mašineriju neće nitko taknuti, a dok se to ne takne, oni mogu pričati što god hoće i obećavati. Mogu i obećavati da će opraštati dugove ljudima. Hoćemo li vi i ja plaćati nečije tuđe dugove?', pita se Roglić.

Alojzije Šestan, suvlasnik ŠestanBuscha, u potpunosti se slaže s HUP-ovim preporukama. Nažalost, Šestan sumnja u korektnost političara i ne vjeruje da će državu voditi kompetentni, već podobni ljudi:

'Nekim ministrima ja se ne bih usudio dati da mi vode firmu, a kamoli da vode državu. Sve tri opcije koje imamo bile su nedosljedne, jedino je Most bio dosljedan u svojoj nedosljednosti', jasan je Šestan.

Prema njegovim riječima, političari teško da će nekoga poslušati, a kamoli da će provesti neke od reformi koje se predlažu već godinama. 'Stalno nešto tražimo, ali to se ne zalijepi ni za koga', dodao je.

Prokomentirao je svih sedam HUP-ovih prijedloga, a ponajviše je razočaran obrazovnim sustavom.

'Kvalificirane radnike ne proizvodi nijedna škola, možda nešto sitno oko Zagreba. Mi smo u Međimurju, naprednijoj županiji s dobrim gospodarstvom, a u srednjim školama proizvodimo kuhare, konobare i slastičare. Imali smo natječaj za nekoliko radnih mjesta pa smo na burzi pronašli i slobodno radno mjesta baletana. Ne mogu naći dobro kvalificiranog čovjeka', upozorava Šestan i zaključuje:

'Nema inženjera strojarstva kojeg treba svaka proizvodnja
. Nema kemičara - u Zagrebu ih možda ima, ali na terenu ih nema.'