ZASAD ODOBRENO

Mali poljoprivrednici dobit će 94,5 milijuna kuna

17.08.2016 u 11:07

Bionic
Reading

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je prvu ratu za novih 30 projekata unutar operacije 'Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava', a ukupno je dosad odobren 831 projekt s iznosom potpore od 94,5 milijuna kuna, priopćila je u srijedu ta agencija

Ovu potporu poljoprivrednici mogu iskoristiti za niz aktivnosti kojima će unaprijediti svoje gospodarstvo. Mogu kupiti zemljište, domaće životinje, bilje, sjeme i sadni materijal, mehanizaciju i opremu te solarne ploče.

U okviru ove operacije poljoprivrednici mogu podizati nove nasade te izgraditi objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, navodi se u priopćenju.

Svakom poljoprivredniku odobrava se fiksna potpora u iznosu od 15.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, od čega 85 posto za svaki projekt dolazi iz EU proračuna, dok 15 posto dolazi iz državnog proračuna, ističu iz Agencije.

Isplaćeno 22 milijuna kuna

Svi projekti malih poljoprivrednika, koje je odobrila Agencija za plaćanja, mogu biti isplaćeni u dvije rate

Pritom 50 posto potpore korisnici mogu zatražiti odmah nakon odluke o dodjeli sredstava, čime se omogućava pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana, a preostalih 50 posto poljoprivrednici mogu zatražiti nakon provedenih aktivnosti iz poslovnog plana.

Dosad je za pokretanje aktivnosti iz poslovnog plana poljoprivrednicima isplaćeno ukupno 22 milijuna kuna, zaključuje se u priopćenju.