SPORNI PREDUGOVOR

Koncesionar Putničkog terminala traži intervenciju ministarstva

29.07.2016 u 15:19

Bionic
Reading

Dubrovnik International Cruise Port Investment d.o.o. (DICPI), koncesionar Putničkog terminala Gruž poslao je žalbu na odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik o prekidu predugovora, nazvavši taj akt nezakonitom, a kako su poručili u priopćenju u petak, ako Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ne odbaci odluku o raskidu, pokrenut će arbitražni proces

Kako su poručili iz DICPI-a, tvrtke čiji su osnivači turski Global Ports Holding (GPH) te francuski Bouygues Bâtiment International (BBI), oni ''vjeruju kako je moguće riješiti situaciju sporazumnim dogovorom, zbog čega su pozvali Lučku upravu Dubrovnik na sastanak, no do danas nisu dobili nikakav odgovor''.

U kronologiji koju iznose u svom priopćenju ističu kako je predugovor potpisan 15. veljače te kako se u njemu ''jasno propisuje da sadržaj Ugovora o koncesiji mora biti dogovoren i usuglašen (ne potpisan) najkasnije do 15. travnja 2016. godine, kao i da Ugovor o koncesiji mora biti potpisan najkasnije do 9. listopada 2017. godine''.

Ustvrdili su i već poznatu činjenicu kako su s Lučkom upravom Dubrovnik potpisali 13. travnja 2016. godine Dodatak 1 predugovora koji dopušta produljenje roka za usuglašavanje s 15. travnja 2016. do 15. srpnja 2016. godine.

Nakon toga, tvrde iz DICPI-ja, poslali su prijedlog Ugovora o koncesiji Lučkoj upravi Dubrovnik 25. ožujka 2016. godine, no odgovor nisu zaprimili do 1. srpnja 2016. godine. U priopćenju navode kako su zbog toga zatražili novo produljenje roka, no kad je Lučka uprava Dubrovnik to produljenje odbila, 'DICPI je 14. srpnja 2016. godine poslao izjavu kojom prihvaća zadnju verziju Ugovora o koncesiji koju su predložili Lučka uprava Dubrovnik i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture''.

DICPI ističe kako su 15. srpnja dobili potvrdu Lučke uprave Dubrovnik o 'prihvaćanju procesa'. 'Između 14. i 15. srpnja DICPI i Lučka uprava Dubrovnik razmijenili su nekoliko prepiski s ciljem ispravljanja manjih grešaka u nacrtu Ugovora o koncesiji. Pritom, Lučka uprava Dubrovnik ni na koji način nije osporila činjenicu da je sam sadržaj Ugovora o koncesiji dogovoren te činjenicu da je usuglašavanje postignuto prije isteka službenog roka 15. srpnja 2016. godine.

Štoviše, 15. srpnja 2016. godine i pravni je savjetnik Lučke uprave Dubrovnik pismeno potvrdio da na temelju ovih činjenica neće doći do automatskog raskida predugovora', kažu iz DICPI-a te dodaju kako su potom 21. srpnja primili zapisnik sa sjednice Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik koja predviđa raskid predugovora.

Iz ove tvrtke tvrde kako 'Lučka uprava Dubrovnik nije poštovala zakonske odredbe što je i rezultiralo donošenjem nezakonite odluke o raskidu predugovora'. 'S obzirom na to da je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik prema Odluci o davanju koncesije jasno ovlašten za pregovore i donošenje odluka o koncesiji, Upravno vijeće ne može donositi odluke bez njegovog prijedloga. Također, potpuno je neprihvatljivo i protivno zakonu donositi zaključak o tome da nisu usuglašeni uvjeti i tekst ugovora jer Upravno vijeće nije ovlašteno usklađivati tekst niti predugovor može tumačiti samo jedna strana, u ovom slučaju Lučka uprava Dubrovnik', navode u priopćenju iz Dubrovnik International Cruise Port Investment.

Također, ustvrdili su kako 'obrazloženje Lučke uprave Dubrovnik ne sadrži činjenice na kojima se odluka temelji, nema ni upute o pravnom lijeku, a Lučka uprava Dubrovnik čak nije navela zakonski rok u kojem je predviđeno žaliti se na odluku'.

'Sve ovo jasno ukazuje na to da je odluka o raskidu predugovora koju je donijela Lučka uprava Dubrovnik nezakonita te da krši nekoliko zakona i odredbi: Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakon o koncesijama, Zakon o općem upravnom postupku, Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru te konačnu i pravomoćnu Odluku o davanju koncesije kao i Predugovor vezan uz Ugovor o koncesiji za razvoj, poslovanje u upravljanje Putničkim terminalom Gruž u Luci Gruž', poručili su iz DICPI-a iz kojeg očekuju da da resorno Ministarstvo preuzme slučaj od Lučke uprave Dubrovnik.

Inače, tehnički ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je u srijedu da će odgovore na pitanja oko procesa dodjele koncesije za razvoj putničkog terminala Gruž morati dati Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik

'Odluka o dodjeli koncesije donijeta je za vrijeme prošle Vlade, u 10. mjesecu prošle godine. Ugovor o koncesiji trebao se potpisati u veljači, pa je odgoda bila do travnja, pa do srpnja, a sve na traženje mogućeg i budućeg koncesionara. Po mojim informacijama, nisu dostavili na vrijeme ono što su trebali dostaviti. Tražili su u međuvremenu određene stvari na koje država nije mogla pristati. Sada smo tu gdje jesmo', kazao je Butković.

Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik, predugovor o terminalu u Gružu raskinulo je prošlu srijedu, jer do 15. srpnja nije usuglašen tekst ugovora, čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora koji predviđa raskidanje bez obveza ijednoj strani.