PRORAČUN SE DOBRO PUNI

Marić obećava porezno rasterećenje građana

24.07.2016 u 19:12

Bionic
Reading

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izrazio je zadovoljstvo punjenjem državnog proračuna. 'Ukupni prihodi su porasli za 10 posto', rekao je Marić gostujući u emisiji 'Točka na tjedan' N1 televizije

Posebno ga raduje porast poreznih prihoda od 8 posto.

'U tom segmentu treba izdvojiti dohodak, dobit i trošarine koji su u prvih 6 mjeseci pokazali izvanredna ostvarenja. Paralelno s tim imamo nešto niža ostvarenja od očekivanih od PDV-a, ali smo poduzeli sve aktivnosti kako bi se i taj porezni oblik izvršio', izjavio je Marić.

Objasnio je da PDV usporava zbog deflacije i općeg pada cijena za 1,5 posto te većeg povrata PDV-a.

Marić je najavio i porezno rasterećenje. 'Porezno rasterećenje je nužno. Ovi rezultati na koje se referiramo izvršavanjem državnog proračuna između ostalog moraju biti iskorišteni već u 2017. godine.

Od kad je RH porezni sustav u pravom smislu uspostavljen, sredinom devedesetih, u sustav je bilo puno previše partikularnih intervencija. Nakon toga je došla recesija pa smo imali rezultat da su se porezne stope dizale i mi ne smijemo više povisivati porezne stope. Mi jasno to gledamo. Poreznu bazu treba proširiti i stvoriti sve da se porezni teret smanji.

Na izravnom oporezivanju moraju se napraviti iskoraci, kako na porezu na dohodak, ali ne samo u smislu najviše stope poreza na dohodak, koja je bila najzapaženija. Treba se s njom pozabaviti.

Treba voditi računa na one s najnižim dohocima. Na njih utjecaja ima neoporezivi osnovni odbitak na koji ćemo također utjecati. Jedan oblik porezni koji nismo spominjali, a osobno smatram važnim mora biti zapravo rasterećenje u sustavu poreza na dobit. Kako za sve, tako s naglaskom na male i srednje poduzetnike. Smanjenje opće stope da, a za njih razmišljanje i dodatno.

Mi ćemo to sve objediniti da vidimo gdje i koliko se može predložiti smanjenje', rekao je.

Na izravno pitanje hoće li smanjivati PDV Marić je odgovorio potvrdno.

'Opća stopa PDV-a od 25 posto je druga najviša u Europi i mora nas voditi prema tome da se i ona spusti.

Olakšice i oslobođenja po pojedinim poreznim oblicima... Toga ima more. To je onaj segment racionalizacije i pojednostavljivanja sustava. Porezni sustav je kompleksan zbog poreznih razreda, a upitan je njihov efekt. On komplicira rad Uprave i stvara pretjerane nepotrebne složenosti poreznog sustava. Tu se krije neka kvaka gdje se na taj način može napraviti ono što zagovaramo, a to je sveobuhvatno rasterećenje građana', rekao je Marić.