PREDIZBORNO ČAŠĆENJE

Osokoljen brzim punjenjem proračuna, Marić najavljuje rezanje poreza

22.07.2016 u 12:46

Bionic
Reading

Ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić predstavio je izvršenje državnog proračuna naglasivši da je u prvih šest mjeseci ove godine proračunski deficit iznosio svega trećinu prošlogodišnjeg. Ohrabren pozitivnim trendovima, Marić je najavio mogućnost smanjenja poreza

Po Marićevim riječima, u prvom polugodištu deficit proračuna iznosio je 2,4 milijarde kuna što je čak 5,1 milijardu kuna manje nego u istom razdoblju lani.

Na smanjenje deficit najviše je utjecalo znatno bolje punjenje proračuna. U najvećem postotku rastao je porez na dohodak i dobit, a od PDV-a je prikupljneo 20,5 milijardi kuna što je povećanje od jedan posto u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.

Ukupni prihodi državnog proračuna u prvih šest mjeseci 2016. iznosili su 56,3 milijarde kuna, što je 10,5 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istovremeno, ukupni rashodi iznosili su 58,6 milijardi kuna.

U prvoj polovini ove godine ostvaren je primarni višak od 3 milijarde kuna ili 0,9 posto BDP-a.

'Ako se i za 2017. predloži kvalitetan proračun, možemo očekivati dobre vijesti i od Europske komisije (EK) i rejting agencija', ustvrdio je Marić.

Marić: PDV može i mora ići dolje

Govoreći o dugoročnim ciljevima porezne politike, Marić je naglasio da je potrebno proširiti poreznu bazu kako bi se mogle smanjiti porezne stope.

Najavio je promjene u porezu na dobit, posebno olakšice za male i srednje poduzetnike. 'Čak i stopa PDV-a može i treba ići dolje', rekao je Marić, objašnjavajući da Hrvatska ima jednu od najvećih stopa u Europi. 'Porezna reforma je nužnost, bez obzira na to tko će je provoditi.

Previše je olakšica i rasterećenja, treba ih smanjiti, a spustiti opću stopu', zaključio je Marić.