BORIS VUJČIĆ:

'Za postizanje viših stopa rasta potrebno je pojačati reforme'

19.07.2016 u 09:02

Bionic
Reading

U intervjuu Večernjem listu guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić prokomentirao je svojevrsni hrvatski paradoks – činjenicu da nam ide bolje kad nema vlade

'Kratkoročno gledano, politička neizvjesnost doista nije nanijela štetu gospodarstvu. Njezin je utjecaj prije svega vidljiv u nešto nižoj razini investicija javnog sektora, ali bez bitnog negativnog učinka na ukupan rast. S druge se strane politička situacija ogleda u snažnijem smanjenju državne potrošnje od očekivanog pa utoliko ima pozitivne kratkoročne učinke', rekao je Vujčić za Večernji list.

Međutim, naglasio je da je za postizanje viših stopa rasta neophodno provesti reforme. 'No za povećanje stope potencijalnog rasta u srednjem i dugom roku potrebno je pojačati provedbu strukturnih reformi javne uprave, zdravstva, obrazovanja, upravljanja javnim poduzećima, tržišta rada, pravosuđa itd. i šteta od njihova odlaganja već je dugo očita u relativno niskoj stopi rasta BDP-a, znatno nižoj od usporedivih zemalja te niskoj potencijalnoj stopi rasta', zaključio je Vujčić.