NOVE PRIJETNJE

Talijanska vlada priprema plan pomoći za banke nakon Brexita

27.06.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Talijanska vlada priprema plan za stabilizaciju bankarskog sektora u kontekstu oštrog pada cijena dionica najvećih tamošnjih banaka i pojačanih bojazni od tržišnih previranja u slabijim gospodarstvima eurozone nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unije, pišu mediji u ponedjeljak

Talijanski bankarski sektor posebno je ranjiv zbog golemog tereta loših zajmova čija vrijednosti doseže 360 milijardi eura i čini trećinu ukupnog iznosa loših zajmova u 19-članoj eurozoni.

Dnevni list Il Fatto Quotidiano piše danas da bi planovi vlade u Rimu mogli uključivati preuzimanje udjela u posrnulim bankama, što bi se financiralo izdanjem novog državnog duga u iznosu oko 40 milijardi eura.

Po pisanju toga lista, vlada premijera Mattea Renzija već razgovara s Europskom komisijom o mogućim mjerama potpore zajmodavcima.

Corriere della Sera i La Repubblica pišu pak da će Italija nastojati iskoristi mogućnost izuzeća od europskih propisa o državnoj pomoći u slučaju "izvanrednih događaja" kako bi pomogla svojim bankama ako njihove dionice nastave oštro gubiti na vrijednosti.

Premijer Renzi sastat će se danas u Berlinu s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel kako bi razgovarali o posljedicama britanske referendumske odluke i zatražit će potporu za mjere talijanske vlade, pišu talijanski dnevnici.

Dionice talijanskih banaka u petak su oštro potonule nakon objave britanske referendumske odluke. Cijene dionica najvećih talijanskih banaka UniCredita i Intese Sanpaola u petak su se sunovratile više od 20 posto, podsjeća Reuters.

U ponedjeljak su na Milanskoj burzi cijene dionice UniCredita i banke Intese Sanpaolo pale oko osam posto, prema podacima s tamošnje burze nakon podneva, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.