POSLJEDICE BREXITA

Kuna prema funti ojačala četiri posto, burze i dalje divljaju

27.06.2016 u 14:15

Bionic
Reading

Tijekom prijepodneva, vrijednost britanske funte prema dolaru pala je dodatnih dva posto te se spustila na najnižu razinu od 1985. godine. U međuvremenu je zbog visoke volatilnosti privremeno obustavljeno trgovanje dionicama banaka Barclays i Royal Bank of Scotland

Ključni indeks londonske burze FTSE 100, u trenucima pisanja teksta, bio je u minusu oko jedan i pol posto dok je burza u Frankfurtu bila u minusu oko dva posto.

Na tečajnoj listi koju je Hrvatska narodna banka utvrdila u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila u odnosu na većinu važnijih inozemne valute, pri čemu je za najmanjih 0,009 posto oslabila prema euru, dok je u odnosu na britansku funtu ojačala za čak 3,97 posto.

Srednji tečaj eura na tečajnoj listi središnje banke od ponedjeljka, koja se primjenjuje od utorka, iznosi 7,517055 kuna, dok je srednji tečaj britanske funte snižen na 9,045794 kune.

Rasprodaja počela u Aziji

Na većini azijskih burzi u ponedjeljak su cijene dionica pale jer su ulagači i dalje nesigurni zbog odluke Britanaca o izlasku iz Europske unije. Svjetski mediji javljaju kako je tečaj funte prema američkom dolaru potonuo još 4 centa, na povijesni minimum od 1,3220 što je najniži tečaj od 1985. godine.

Na tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7.00 sati bio u plusu oko 1,7 posto dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji i Šangaju porasle između 0,3 i 0,6 posto.

Izvor: Bloomberg, tportal.hr

Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Hong Kongu i na drugim tržištima pali su, pak, između 0,2 i 0,8 posto pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7.00 sati bio u minusu 0,9 posto.

Azijske su burze i dalje vrlo nestabilne, nakon što je u petak MSCI indeks azijskih tržišta potonuo 5 posto, a svjetske burze zabilježile najveći dnevni pad u pet godina zbog odluke Britanaca o napuštanju Unije.

Krajnje nesigurna situacija

'Situacija je toliko nesigurna da ulagačima i dalje nije jasno koliko bi rizičnih investicija trebali prodati. Ne bi me čudilo da cijene dionica padnu još 10 posto', kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u tvrtki Mizuho Securities.

Mnoga su pitanja, kaže, otvorena nakon odluke o Brexitu: koliko će usporiti rast britanskog i europskih gospodarstava, kako će pregovarati o novim odnosima i kako će europski lideri pokušati smiriti situaciju.

Doduše, tokijski Nikkei indeks porastao je jutros više od 1,5 posto, no to se uglavnom zahvaljuje tehničkoj korekciji cijena, nakon što su u petak potonule 7,9 posto što je bio njihov najveći dnevni pad od ožujka 2011. godine i katastrofalnog potresa i cunamija.

Podršku tokijskoj burzi pružila je i poruka premijera Shinza Abea ministru financija Tarou Asu da pažljivo prati tečajeve valuta i reagira ako je potrebno što je signal da će japanske vlasti intervenirati na tržištu i neće dopustiti daljnje jačanje jena.

Brojne intervencije

Čelnici mnogih drugi azijskih zemalja, također, verbalno su intervenirali kako bi smirili situaciju na tržištima.

Kineski premijer Li Keqiang kazao je jutros kako je odluka Britanaca povećala nesigurnost u vezi globalnog gospodarstva, ali i da je uvjeren da će kinesko gospodarstvo ove godine porasti kao što je predviđeno.

U nastojanju da smiri situaciju na tržištima, britanski ministar financija George Osborne najavio je izjavu danas uoči otvaranja britanskih tržišta.

A smirivanje tržišta doista je nužno, s obzirom na to da je u petak na svjetskim burzama izbrisano više od 2.000 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica jer je MSCI indeks svih svjetskih burzi potonuo 4,7 posto.

To je najveći dnevni gubitak u povijesti, veći nego za kolapsa američke investicijske banke Lehman Brothers 2008. godine i sloma tržišta na Crni ponedjeljak 1987. godine, procijenila je agencija Standard & Poor's. Ipak, ta je agencija poručila i da je danas tržišna kapitalizacija veća nego što je bila tada.

A danas su mogući i daljnji gubici, s obzirom na to da su američki terminski indeksi u minusu 0,5 posto što znači da će i na Wall Streetu, ako se nešto ne promijeni, cijene dionica poslijepodne pasti.

Nastavljen je i pritisak na cijene nafte. Nakon što je u petak potonula 5 posto, jutros je cijena barela na londonskom tržištu skliznula daljnjih 1,3 posto, na 47,80 dolara.

A na valutnim je tržištima britanska funta i dalje pod pritiskom. Nakon što je u petak pala 8 posto što je bio njezin najveći dnevni gubitak u povijesti, jutros je tečaj funte skliznuo daljnjih 2,4 posto, na 1,3388 dolara, nedaleko najniže razine iz 1985. godine od 1,3228 dolara, na koju je u jednom trenutku zaronila u petak.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku pa je cijena eura skliznula na 1,1008 dolara dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1118 dolara.

Slabi i dolar

No, dolar je oslabio u odnosu na japansku valutu koja jača jer, kao i švicarski franak, slovi za sigurno utočište za kapital u nesigurna vremena. Jutros je tečaj dolara skliznuo 0,4 posto, na 101,80 jena.

Kako se ulagači povlače iz rizičnijih investicija i traže sigurnije utočište za svoj kapital, i dalje rastu cijene državnih obveznica sigurnijih zemalja, kao i cijena zlata koja je jutros dodatno ojačala za 0,9 posto, na 1,327 dolara po unci.