POSLJEDICE BREXITA

ECB: Spremni smo osigurati dodatnu likvidnost

24.06.2016 u 19:24

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) objavila je u petak da je spremna po potrebi pojačati likvidnost u eurozoni s obzirom na previranja na financijskim tržištima nakon britanske odluke o izlasku iz Europske unijeECB

S obzirom na ishod britanskog referenduma Europska središnja banka (ECB) pozorno prati stanje na financijskim tržištima i u bliskom je kontaktu s drugim središnjim bankama", stoji u bančinom priopćenju objavljenom u petak.

'ECB je spreman po potrebi osigurati dodatnu likvidnost, u eurima i u inozemnim valutama', dodaje se u priopćenju.

'U kontaktu s bankama koje nadzire ECB se pripremio za ovakav ishod i smatramo da je bankovni sustav u eurozoni otporan u pogledu kapitala i likvidnosti', poručuju iz središnje monetarne institucije eurozone.

Tečaj funte naglo je pao a na svjetskim tržištima dionica zavladao je kaos nakon što su Britanci na jučerašnjem referendumu donijeli odluku o izlasku iz Europske unije.

Funta je potonula na najnižu razinu u 31 godinu, spustivši se u jednom trenutku čak 10 posto, na samo 1,3229 dolara. Euro je također potonuo prema američkoj valuti, budući da je rezultat britanskog referenduma iznenadio tržišta.

Iz ECB-a su poručili da će i dalje 'izvršavati svoje obveze kako bi osigurali stabilnost cijena i financijsku stabilnost u eurozoni'.

U odvojenom je izvješću središnja monetarna institucija u zoni primjene zajedničke europske valute objavila da je komercijalnim bankama odobrila gotovo 400 milijardi eura jeftinih kredita u sklopu priprema za financijska previranja nakon britanske odluke o izlasku iz EU.

Ukupno 514 banaka zadužilo se kod ECB-a za ukupno 399,3 milijarde eura na rok od četiri godine i kamatnu stopu od nula posto u sklopu programa ciljanog dugoročnog refinanciranja (TLTRO).

Komercijalni zajmodavci obvezni su proslijediti taj novac kompanijama u vidu kredita budući da se upravo niska razina kreditiranja smatra jednim od ključnih uzroka još uvijek slabašnog ekonomskog oporavka eurozone.

Prva varijanta tog programa pokrenuta je u rujnu 2014. godine a ECB je odlučio pokrenuti još jedan ciklus, koji će ovaj puta obuhvatiti ukupno četiri operacije i ponudu kredita bankama s rokom povrata od četiri godine i još povoljnijim kamatama.