RAD RADNIKA NA SANACIJI

Impol-TLM: uzrok požara valjaonice tehnička greška

30.05.2016 u 22:30

Bionic
Reading

Uzrok nedavnog požara u valjaonici tvrtke Impol-TLM je tehnička greška, već je pripremljen plan sanacije, no zaustavljanje valjaonice će trajati najmanje mjesec dana, dio radnika će raditi na sanaciji, a za ostale će se ići na preraspodjelu radnog vremena i korištenje godišnjeg odmora, objavili su u ponedjeljak iz Impola

Požar je u pogonu valjaonice tvrtke Impol-TLM buknuo u subotu oko 15 sati, vatrogasci su ga ugasili brzo nakon izbijanja, u požaru nitko nije stradao, no oštećen je ključni stroj TLM-ove valjaonice.

'Prve analize pokazuju da je požar uzrokovala tehnička greška, velika je vjerojatnost da je puknuo jedan od hidrauličnih vodova, što nije moguće unaprijed predvidjeti', navodi se u današnjem priopćenju grupe Impol i tvrtke Impol-TLM, koja je unajmila opremu i nekretnine TLM Aluminiuma, tvrtke koja se prije dva mjeseca našla u stečaju.

Kako ističu iz slovenskog Impola, Uprava grupe Impol već je pripremila plan sanacije.

'Najprije ćemo detaljno procijeniti štetu, a zatim ćemo se uhvatiti u koštac s poslovima obnove. Formirali smo stručni tim za provedbu sanacije. Obnova valjonice bit će temeljita, čime želimo izbjeći ponovna neugodna iznenađenja', izjava je direktora tvrtke Impol-TLM Tomaža Smolara koja se prenosi u priopćenju.

Napominje se i kako, zbog tehničke zahtjevnosti, terminski plan izvedbe radova još nije moguće detaljno odrediti, ali i kako se 'svakako može očekivati zaustavljanje valjaonice u trajanju od najmanje mjesec dana'.

U priopćenju se najavljuje kako će dio radnika biti 'aktivno uključen u proces sanacije, u prvom redu održavatelji i upravitelji strojeva'.

'Druge zaposlenike privremeno ćemo rješavati preraspodjelom radnog vremena i korištenjem godišnjeg odmora, jer trenutačno posla za svih 293 zaposlenih u tvrtkama Impol-TLM d.o.o. i Impol-Ulaganja d.o.o. neće biti. Također, ovo ćemo vrijeme iskoristiti za dodatno osposobljavanje zaposlenika. Svjesni smo da su zaposlenici u prošlosti doživjeli mnoge stresove i želimo im nuditi stabilnost koju smo im obećali pri ponovnom pokretanju proizvodnje. Ako sanacija protekne u skladu s optimističnim prognozama, vratit će se poslu uhodanim stazama, a do tada će biti potrebne prilagodbe sa svih strana', kaže Smolar objašnjavajući kadrovsku politiku.

U priopćenju grupe Impol i tvrtke Impol-TLM se također navodi kako požari u valjaonicama u svijetu nisu nepoznanica, jer je sam rad valjaonica 'iznimno kompliciran i izložen mnogobrojnim čimbenicima rizika'.

Dodaju i kako u 'šibenskom slučaju pri analizi čimbenika rizika treba uzeti u obzir i činjenicu da je valjaonica za vruće valjanje stajala gotovo godinu dana, što je uz neodgovarajuće održavanje u vrijeme zastoja u radu tvornice i neučinkovito upravljanje moglo uzrokovati skrivene greške'.

'Prije ponovnog puštanja u rad valjaonice u ožujku 2016. u skladu sa smjernicama rukovodstva obavljen je detaljan pregled stručnjaka iz grupe Impol uz pomoć vanjskih savjetnika. Ocjena stanja pokazala je da je stroj spreman za ponovni rad, koji se uspješno i realizirao. Nakon više od mjesec dana rada dogodio se neželjeni incident', navodi se u priopćenju.

Prenosi se i izjava izvršne direktorice za financije u grupi Impol Irene Šela kako, zbog mogućnosti pojave nepredvidivih događaja, kao što su požar ili lom stroja, 'koje ni uz učinkovite preventivne mjere nije moguće u cijelosti spriječiti, u grupi Impol imaju jasno definiranu politiku upravljanja rizicima'.

'Tako je spomenuti valjak - kao i svi ostali strojevi u upravljanju grupe Impol - odgovarajuće osiguran. To je olakšavajuća okolnost u inače iznimno nesretnom događaju', objašnjava Šela.