DOMAGOJ JURIČIĆ

Bivši šef ureda predsjednice objašnjava: Što nakon Pantovčaka?

06.05.2016 u 14:14

Bionic
Reading

Nakon godinu i pol što je bio predstojnik Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i predsjednik njezina Vijeća za gospodarska pitanja, Domagoj Juričić nedavno je na osobni zahtjev razriješen tih dužnosti. U razgovoru za tportal otkrio je kakvi su mu daljnji planovi

Kao bivši državni dužnosnik Juričić će narednih godinu dana biti pod zaštitom uredbe koja mu garantira još šest mjeseci isplatu pune plaće (oko 17.000 kuna) i šest mjeseci pola plaće.

'Radit ću nešto u privatnom sektoru'

'Iskoristit ću tu pogodnost, ali ne do kraja. Plan mi je da si dam nekoliko mjeseci odmora kako bih napunio baterije. Iza mene je godinu i pol dana napornog rada s obzirom na reforme koje smo proveli na Pantovčaku. Tom poslu sam bio posvećen 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Sad želim nadoknaditi neko vrijeme koje sam propustio s dvogodišnjim sinom. Želim s njim provesti ljeto i vratiti mu sate i dane koje smo izgubili. Prije dolaska na Pantovčak bio sam uključen u reformu Hrvatske gospodarske komore. Već dugo nisam imao godišnji odmor, ni petka ni svetka. Kad se odmorim, najvjerojatnije ću raditi nešto u privatnom sektoru ili ono što je vezano za privatni sektor', rekao je Juričić u razgovoru za tportal.

Objašnjava kako se s predsjednicom već na početku svog angažmana dogovorio kako će biti u njezinom timu dok ne ispuni postavljene zadatke.

'Planirali smo kako će mi zato trebati dvije godine, ali evo bili smo brži. Tako da je sazrelo vrijeme da posao predstojnika preuzme netko drugi', naglasio je Juričić. Na njegovo mjesto Grabar Kitarović je imenovala Anamariju Kirinić koja je do sada bila pročelnica njezina Kabineta.

Za vrijeme njegova šefovanja, ističe Juričić, napravljen je velik zaokret u funkcioniranju Ureda predsjednice.

Uveo na Pantovčak centralni obračun plaća

'Dosta toga smo administrativnog promijenili. Pripremili smo brojne odluke koje sad čekaju odluku Vlade. Oslanjali smo se na interne snage što je smanjilo troškove. Uveo sam centralni obračun plaća. U godinu i pol dana smo napravili nešto što se nije napravilo u zadnjih 15 do 20 godina', uvjeren je Juričić.

Isto tako smatra da je i predsjedničino Vijeće za gospodarska pitanja vrlo uspješno bez obzira na to što mu se to ne priznaje u medijima.

'Vijeće nije pjevački zbor. Nije poanta da se izađe u javnost i pokazuje kako smo pametni. Mnoge teme u medijima od javne nabave, reforme gruntovnice i katastra, zero budgeting pokrenulo je upravo Vijeće. Ono daje predsjednici stav o nekoj temi ili pokušava utjecati na neke ljude jasnim argumentima. Nadam se da će predsjednica uskoro objaviti dokument preporuka koje smo prezentirali premijeru Oreškoviću', rekao je Juričić.

Kako je navodno Grabar Kitarović nezadovoljna pojedinim diplomatima, Juričić se u kuloarima spominje kao mogući novi veleposlanik Hrvatske u SAD-u. On sam kaže kako ne zna ništa o tome i da nema takve planove.

Nije čuo da se spominje kao novi veleposlanik u SAD-u

'To su medijske spekulacije. Nabacuju se imenima pa što bude. Ne obraćam pažnju na to. Ja sam čovjek za posebne zadatke. Dođem, počistim i idem dalje. Meni je izazov dovesti stvari u red. Školovao sam se u SAD-u za reforme i to je jedino što me zanima', istaknuo je Juričić.

Inače prije sedam godina radio je u Ministarstvu vanjskih poslova kao prvi tajnik za gospodarske odnose pri hrvatskom Veleposlanstvu u Washingtonu

Prije diplomatske karijere radio je kao savjetnik na projektima institucija Svjetske banke s područja regulatornih reformi te uklanjanja administrativnih barijera za gospodarstvo.

Na Pantovčak je došao s pozicije potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove. Juričić je član HDZ-a.