REAKCIJE NA BRUXELLES

Novotny: Nema nam oporavka s ovakvom državom

03.05.2016 u 11:55

Bionic
Reading

Za ekonomskog analitičara Damira Novotnyja nije iznenađenje to što je Europska komisija u utorak snizila procjene rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 2,1 na 1,8 posto. Najveći uteg za domaću ekonomiju je, ističe, državni sektor

'Prošlogodišnji rast je bio incidentan, zahvaljujući povoljnim trendovima u turizmu i nešto povoljnijim trendovima u izvoznom sektoru. Domaća potražnja i domaća potrošnja su nešto bolje, ali je to sve skupa nedovoljno zbog negativnih pritisaka koje radi državni sektor', rekao je Novotny za tportal.

Visok javni dug i dugovi državnih poduzeća, dodaje, poništavaju sve pozitivne trendove u privatnom sektoru.

'To je svima jasno – bez strukturnih promjena u državnom sektoru niti privatni sektor se neće moći oporavljati. Cijela država je pod pritiskom dugova i visokih kamatnih stopa. Uzmimo na primjer Agrokor ili Atlantic grupu, te tvrtke samo zato što imaju sjedište u Hrvatskoj moraju plaćati kamate od 6,5 posto. Nemoguće je očekivati da će one i dalje investirati u Hrvatsku, već će ulagati u Njemačku ili Sloveniju. I to sve samo zato jer su zbog državnog sektora naši trendovi loši pa sve zemlje u okruženju, recimo Srbija ili Bosna i Hercegovina, imaju veće stope rasta', naglasio je Novotny.