VLADINE REFORME

Tko ima dva auta ostaje bez dječjeg doplatka?

29.04.2016 u 10:23

Bionic
Reading

Prva naknada na koju će se primijeniti imovinski cenzus bit će doplatak za djecu. U Nacionalnom programu reformi predstavljenom u četvrtak stoji kako će se do rujna 2016. ići u zakonske izmjene, ali bez konkretizacije

Trenutačno je isplata dječjeg doplatka ograničena samo dohodovnim cenzusom. Na njega imaju pravo svi čiji dohodak po članu kućanstva nije viši od 1.663 kune. Iznosi doplatka kreću se u prosjeku oko 300 kuna, s tim da se za djeca s invaliditetom isplaćuje 800 kuna.

Iz državnog proračuna godišnje se za dječji doplatak izdvoji oko 1,6 milijardi kuna

Svjetska banka prije dvije godine za Hrvatsku je izradila procjenu učinka uvođenja imovinskog cenzusa na doplatak za djecu. Tad se imovina mjerila u obliku druge nekretnine, novčane ušteđevine i vlasništva dva ili više automobila.

Istraživanje je pokazalo da oko 19 posto građana živi u kućanstvu s dva ili više automobila, a  13 posto onih koji primaju olakšice za djecu imaju dva automobila.

Kad bi se uvela sva tri imovinska cenzusa (druga nekretnina, ušteđevina i broj automobila) Svjetska banka procijenila je kako bi država uštedjela oko 195 milijuna kuna godišnje.