VODIČ TPORTALA

Kada i zašto morate pokrenuti stečaj

15.04.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Prvog rujna prošle godine na snagu je stupio novi Stečajni zakon. Iako je u njemu zadržana struktura i koncept stečaja poznat još od 1997. godine, mnogo toga se izmijenilo. Tportal je napravio kratak vodič kroz stečaj čiji je cilj dati pregled novih pravila igre u stečajevima, ali i predstečajevima koji su po novom obuhvaćeni Stečajnim zakonom

Stečajni postupak posebna je vrsta izvanparničnoga postupka koji se provodi radi skupnog namirenja svih vjerovnika stečajnoga dužnika unovčenjem njegove imovine te podjelom prikupljenog novca vjerovnicima.

Kada se pokreće stečaj?

Razlozi za pokretanje stečaja nesposobnost su za plaćanje i prezaduženost. Nesposobnost ukratko znači da tvrtka ne može podmirivati svoje obveze ili ako radnicima nije isplatila tri plaće. Prezaduženost je situacija kada imovina dužnika vrijedi manje od njegovih obveza.
U Hrvatskoj je početkom rujna prošle godine bilo oko 15.000 tvrtaka bez zaposlenih koje su bile dužne oko 14,5 milijardi kuna drugim tvrtkama i državi. Takve tvrtke koje su blokirane dulje od 120 dana automatski idu u stečaj. No baš zato što ih ima 15.000, prve su na listi bile tvrtke bez zaposlenih koje su u blokadi više od tisuću dana. Takvih je tvrtaka bilo 6.500.

Tko pokreće stečaj?

Stečaj uz potrebnu dokumentaciju mogu pokrenuti dužnici, ako se vjerovnik slaže s tim, ili sam vjerovnik. Odgovorne osobe za pokretanje stečaja u prvom su redu uprava društva, tj. direktor. Stečaj za već spomenute tvrtke koje su u blokadi dulje od 120 dana pokreće Fina. U stečajnom postupku isključivo je nadležan trgovački sud na čijem se području nalazi sjedište dužnika.

Što ako odgovorne osobe ne pokrenu stečaj?

U kaznenom zakonu već postoji odredba da odgovorna osoba u roku od 120 dana mora pokrenuti stečajni postupak, ali mnogi to ipak izbjegavaju. Zato je novim zakonom određeno da su takve osobe odgovorne za štetu vjerovnicima te da se automatski terete za sudski trošak stečaja kada ga Fina pokrene. Osim direktora i članova uprave, po novom se zakonu odgovornim osobama smatraju i članovi nadzornog odbora te osnivač društva.

Tko je tko u stečaju?

Stečajni dužnik centralna je osoba u stečaju. Dužnik može svaka pravna osoba ili fizička osoba koja je obveznik poreza na dohodak. Dužnik ne može biti država, fondovi koji se financiraju iz proračuna, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i jedinice lokalne uprave. Druga najvažnija osoba u stečaju je vjerovnik. To je svaka osoba koja u vrijeme  otvaranja stečaja ima neku imovinsku pravnu tražinu prema dužniku.

Stečajni upravitelj treća je najvažnija osoba – to je fizička osoba koja upravlja poslovanjem dužnika za vrijeme trajanja stečaja. Upravitelja imenuje sud koji nadzire cijeli proces i donosi odluku o zaključenju stečaja.

Što je to stečajna masa?

Stečajna masa obuhvaća cjelokupnu imovinu dužnika u vrijeme otvaranja stečajnoga postupka te imovinu koju on stekne tijekom stečajnoga postupka. Stečajna masa služi namirenju troškova stečajnoga postupka te tražbine vjerovnika.

Koliko može trajati stečajni postupak?

Stečajni je postupak hitan. Novim je Zakonom propisano da će se završno ročište odrediti najkasnije u roku od godinu i pol dana od održanoga prvog, izvještajnog ročišta. Prema novom Zakonu, stečajevi bi trebali biti ubrzani i više se ne bi smjele ponavljati stečajevi koji traju desetak godina.

Kako saznati što se događa u stečajnom postupku?

Sve sudske odluke i pozivi dostavljaju se objavom na internetskoj stranici eOglasna ploča sudova, ako zakonom nije drukčije određeno.

Što se promijenilo kod predstečajeva?

Predstečajevi imaju nekoliko novina. Najvažnija je ta da je uveden novi odnos između sudova i Fine. Fina sada ima tehničku ulogu prikupljanja podataka koje šalje sudu na obradu.

Druga je bitna novost postavljanje strožih uvjeta za pokretanja predstečaja kako bi se izbjegle zlouporabe. Poduzetnici više neće trebati pokretati stečaj po sili zakona već će to biti njihovo pravo. Međutim predstečajni postupak neće moći pokrenuti ako prođe više od 60 dana od blokade računa. Također, ubuduće će se izbjeći upravni sudovi kod sporova u nagodbama, a sve sporove rješavat će trgovački sudovi.

Što o provođenju novog Zakona misli stručnjak za trgovačko pravo Mićo Ljubenko?

Na novi Zakon za tportal se osvrnuo odvjetnik Mićo Ljubenko. Potvrdio je da novi zakon za sada nije isprovocirao nikakve zastoje ili sudske sporove.

'To što novi zakon sada funkcionira u tišini znak je da je dobar. Nijedan sudionik sudskog postupka neće javno izlagati da ima dobro iskustvo sa zakonom ili sudom. Samo ako je iskustvo suprotno izlazi se u javnost', rekao nam je Ljubenko.


Upitali smo ga ima li u Zakonu nedorečenosti i nedostataka koje bi se dalo otkloniti, na što Ljubenko objašnjava kako tehničke neusklađenosti uvijek pokaže vrijeme, no zasad se nije iskristalizirala nijedna bitna nejasnoća.

Što se uloge Fine tiče, ona je izgubila spornu ulogu da odlučuje o potraživanjima i pravima, a dobila je jednu vrlo konstruktivnu i ciljanu ulogu. 'Sada Fina ima ulogu pokrenuti stečaj nakon 120 dana blokade onima koji to prethodno zaborave sami sebi učiniti. To rješenje nema nijedna zemlja, a za naše okolnosti više je nego dobro. Naši poduzetnici nisu uvijek uredni u poštovanju svojih obveza i jedino je rješenje da to čini netko umjesto njih', rekao je.

Zaključno je poručio kako poduzetnici uvijek ističu pravnu nesigurnost i nelikvidnost kao glavne prepreke u gospodarstvu: 'Stečajni i Ovršni zakon neka su konkretna mjesta gdje se takva pitanja mogu i trebaju rješavati, a poduzetnici u pravilu nisu imali svoje prijedloge.'