PREDARBITRAŽNI POSTUPAK

Udruga Franak traži da Vlada objavi zahtjeve banaka

31.03.2016 u 12:35

Bionic
Reading

Udruga Franak uputila je Vladi zahtjev da bez odgode obavijesti Udrugu Franak i javnost o tome koje su banke uputile dopis Vladi u vezi s potencijalnim arbitražnim postupkom pred sudom u Washingtonu te koji su konkretni zahtjevi tih banaka poslani Vladi

'Obveza je Vlade RH javno objaviti konkretna traženja poslovnih banaka jer se očito radi o potraživanjima banaka prema državnom proračunu, a čije skrivanje od javnosti predstavlja kršenje prava na pristup informacijama zajamčeno Ustavom RH te izaziva nepovjerenje u rad Vlade', ističe se u priopćenju Udruge Franak.

Udruga ponavlja svoj stav da je potrebno bez odgode propisati porez na aktivu bankama, čime će se izbjeći potencijalna šteta za Republiku Hrvatsku u slučaju da se pokrene niz arbitražnih postupaka u Washingtonu.

'Naša država na to ima legalno pravo. Bilo kakav ustupak bankama, nakon što je već učinjen ustupak u vidu porezne olakšice na dobit u iznosu razlike glavnica u CHF i EURO nakon konverzije, bio bi neutemeljeni udar na proračun Republike Hrvatske, a samim time i potencijalno kazneno djelo uslijed svjesnog oštećenja proračuna Republike Hrvatske. Vlada RH mora pokazati svoju odlučnost, ne dopustiti nikakve nove bankarske manipulacije, a Udruga Franak pozdravlja pozitivne političke naznake djelovanja u tom smjeru', stoji u priopćenju.