GOSPODARSKI FORUM

Dalekovod, Končar, DIV i In2 uz predsjednicu traže poslove u Bugarskoj

30.03.2016 u 12:44

Bionic
Reading

Hrvatska gospodarska komora organizira posjet hrvatske gospodarske delegacije Bugarskoj, u sklopu službenog posjeta predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Tom će se prilikom održati Hrvatsko-bugarski gospodarski forum na kojemu će se predstaviti sljedeće hrvatske tvrtke: Končar EV, Dalekovod, DIV, Končar Inženjering i IN2

'Bugarska planira modernizaciju i izgradnju nuklearnih elektrana, elektropostrojenja, plinovoda. Također, u planu je i izgradnja bugarske cestovne infrastrukture, obnova željezničke mreže, luka, aerodroma, gradskih i prigradskih integriranih sustava za vodoopskrbu, izgradnja sustava za navodnjavanje obradivih zemljišnih površina. Svi ti infrastrukturni projekti značajna su prilika za hrvatske gospodarstvenike koji su u svim segmentima konkurentni na tržištu Europske unije', ističe Želimir Kramarić, potpredsjednik HGK za međunarodne odnose i EU koji će na Forumu predstaviti aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj.

Hrvatske tvrtke na Forumu će razgovarati s potencijalnim bugarskim poslovnim partnerima. Naime, bugarski i hrvatski gospodarstvenici zainteresirani su za jačanje suradnje u području energetike, prometne infrastrukture, turizma, informacijskih i komunikacijskih tehnologija, vojne i prehrambene industrije te poljoprivrede.

Hrvatski izvoz u Bugarsku u 2015. je godini iznosio 67,9 milijuna eura i u odnosu na 2014. godinu porastao je za čak 51 posto. U Bugarsku najviše izvozimo gnojiva, šećer i neprerađeni duhan. Značajan je i izvoz osobnih vozila, poljoprivrednih strojeva, vojnog oružja, sjemena uljane repice, tiskarskih strojeva i lijekova.