STARE POVLASTICE

Povlaštene kamate na kredite uživa još 292 zaposlenika HNB-a

15.03.2016 u 10:25

Bionic
Reading

Jedna od optužbi na račun Hrvatske narodne banke (HNB), koja se mogla čuti ovih dana iz Mosta, je i ta da središnja banka subvencionira svojim djelatnicima kamate na stambene kredite. Mostaši su to izvukli kao još jedan dokaz rastrošnosti HNB-a, zbog čega bi, smatraju oni, Državna revizija trebala nadzirati rad središnje banke

Na upit tportala pokriva li troškove kredita svojim zaposlenicima, iz HNB-a nam je odgovoreno kako se subvencije ne odobravaju već četiri godine, točnije od 1. travnja 2012.

Trenutno subvencije kamata na stambene kredite koristi 292 djelatnika HNB-a. Troškovi za pokrivanje te beneficije 2014. iznosili su 5,7 milijuna kuna, kad su to pravo koristila 342 zaposlenika.

HNB subvencionira razliku kamate od tri posto do tržišne za kredite odobrene do 30. lipnja 2009., odnosno od 4,5 posto za kredite odobrene do 1. srpnja 2009.

Tu su beneficiju mogli koristiti svi zaposlenici s najmanje dvije godine radnog staža u HNB-u, a nekretnina nije smjela biti udaljena više od 50 kilometara od radnog mjesta. Tražilo se i to da djelatnik mora ostati raditi u središnjoj banci najmanje četiri godine od sklapanja ugovora o rješavanju stambenog pitanja.

U slučaju da zaposlenik da otkaz, a nisu prošle četiri godine, tada je dužan vratiti pun iznos subvencije.

Inače, bitno je istaknuti kako se HNB ne financira iz državnog proračuna, već iz prihoda koje sam ostvaruje na poslovima utvrđenim zakonom, poput izdavanja kovanica i novčanica, upravljanja međunarodnim pričuvama i supervizijom banaka.