SJEDNICA VLADE

Vlada predstavila proračun, Marić upozorio na 17,4 milijardi kuna duga koji stiže na naplatu

10.03.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade u Banskim dvorima predstavljen je konačni nacrt državnog proračuna. Ministar financija potvrdio je da će deficit proračuna ostati 7,4 milijarde kuna ili 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda. Istovremeno, Europska komisija upozorila je Vladu jer smatra da proračun treba doraditi

PRIJEDLOG PRORAČUNA MOŽETE PREUZETI OVDJE

10:28
'Ove godine moramo otplati 17,4 milijardi kuna duga', rekao je Marić obrazlažući Nacrt prijedloga državnog proračuna i financijskih planova izvanproračunskih korisnika za 2016. godinu

10:23
Predsjednik Vlade Orešković zahvalio je Mariću na prezentaciji i rekao kako su rezultati njegova rada vrlo kvalitetni. 'Dvije i pol milijarde kuna smo absorbirali, što nije bilo lako. To će dati dugoročne rezultate, stabilizirati ćemo dug i deficit. To je vrlo bitno za Hrvatsku, Vlada ima kvalitetan plan i nadam se da će i naš rejting kroz godinu dana početi mijenjati'.

10:19
Deficit proračuna iznosi devet milijardi kuna ili dva posto BDP-a. Kada se u to uključe i sve druge korekcije planirani deficit će ostati unutar tri posto BDP-a. 'U godinama koje dolaze imamo odrednicu da ćemo raditi na smanjivanju deficita i borbi protiv galopirajućeg javnog duga', istaknuo je ministar financija.

10:17
Marić je još jednom istaknuo - 'plaće i mirovine nećemo smanjivati'. Rekao je kako su uloženi strukturni napori kojima su ušteđene dvije i pol milijarde kuna koje znače efikasniju upotrebu proračunskog novca.

10:15 Što se rashoda tiče oni će iznositi 122,4 milijarde kuna.
Ukupna rashodna strana je nešto viša u odnosu na plan zbog planiranja europskih pomoći i vlastitih prihoda. 'U proračunu mi smo iskazali sve vlastite i namjenske prihode, isto tako, ti rashodi i prihodi su neutralni što se tiče deficita, isto vrijedi i za EU fondove, ali ponavljam da u našem proračunu su rashodi države 103 milijarde kuna koje se financiraju iz općih izvora, to stvara deficit'.

10:14
Ostali prihodi, prihodi od imovine i pristojbi trebali bi iznositi 13 milijuna kuna, a prihodi od prodaje nefinancijske imovine oko 600 milijuna kuna.

10:10 Ukupni prihodi
proračuna iznose 114,9 milijardi kuna što je rast od četiri posto u odnosu na lanjski proračun, i šest posto u odnosu na plan koji je donijela prethodna Vlada. Porezni prihodi bi trebali rasti oko jedan posto, najviše se očekuje od PDV-a u iznosu od 44 milijarde kuna. Porez na dohodak trebao bi proračunu donijeti dvije milijarde kuna. Doprinosi socijalnog i mirovinskog planirani su u iznosu 22 milijarde kuna.

10:09
Marić dodaje da se prezentacija proračuna u velikoj mjeri podudara s projekcijama proračuna predstavljenim krajem veljače. Ponovio je kako se ove godine u Hrvatskoj planira rast zaposlenosti od jedan posto te kako u naredne dvije godine pred Vladom stoji velik posao povećanja zaposlenosti.

10:07
Ministar financija Zdravko Marić počeo je s prezentacijom proračuna. 'Pred nama je akt koji sadržava 18.000 proračunskih pozicija. Radi se o jednom velikom i najvažnijem dokumentu koji je donosi. Treba reći da ga donosimo niti dva mjeseca od formiranja Vlade', rekao je Marić.

10:04
Sjednicu Vlade otvorio je premijer Tihomir Orešković: 'Danas ćemo predati proračun. Dobili smo podršku Europske komisije, uložili smo puno vremena i ovo je samo početak. Imati ćemo i dodatne mogućnosti gdje možemo povećati efikasnost. Ovaj proračun je vrlo kvalitetan'.

Prokomentirao je i izbjegličku krizu: 'U vezi 'balkanske rute', u roku dva tjedna smo od 3200 izbjeglica dnevno smo skoro došli na nulu bez ikakvih tenzija, to pokazuje da smo super surađivali sa susjedima'.

Proračun je nabujao u odnosu na smjernice predstavljene u veljači. Prihodi i rashodi porasli su za oko dvije milijarde kuna. Ukupni proračunski prihodi za ovu godinu planiraju se u iznosu od 114,9 milijardi kuna, a rashodi će dosegnuti 122,5 milijardi kuna.

Uštede se planiraju na svim stavkama, osim na plaćama i mirovinama, a najvažnije je što u proračunu za 2016. nije predviđen novac za povećanje plaća od šest posto koje traže javni i državni službenici.

Vlada u proračunu za ovu godinu, koji će biti usvojen i poslan u Sabor na sjednici u četvrtak, planira uštede od 560 milijuna kuna na naknadama za građane i kućanstva i to na način da će se na sve socijalne naknade primjenjivati imovinski cenzus, piše Jutarnji list.

Sjednicu Vlade koja počinje u 10 sati pratite uživo na tportalu.