DOJMOVI BIZNISMENA

'Orešković nas je primio kao predsjednik uprave neke tvrtke'

04.03.2016 u 14:31

  • +5

Tihomir Orešković sastao se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković u četvrtak se susreo s delegacijom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Sudionici sastanka koji je trajao više od sat vremena ističu kako je Orešković na njih ostavio dobar dojam. Vjeruju da on ima sposobnost izvući Hrvatsku iz krize, ali sve ovisi o tome hoće li steći dovoljnu političku moć

U HUP-ovom izaslanstvu bili su i direktor Luke Ploče Ivan Pavlović te vlasnik tvrtke Orbico Branko Roglić

'Na mene je Orešković ostavio dobar dojam. Nastupa kao predsjednik uprave neke firme, a po meni država i je tvrtka. U jednom trenutku požalio se na lošu komunikaciju između pojedinih ministarstava i predsjednika Vlade što je, kaže, nasljeđe od ranije. Podijelio je svoje mjere na kratkoročne i dugoročne. Od kratkoročnih naglasak je stavio na smanjenje javnog duga. Rekao je kako Hrvatske autoceste imaju kredite s kamatama i od 10 posto. Ispada kad bi Hrvatska poboljšala kreditni rejting, mogla bi poslovati bez deficita', rekao je za tportal Pavlović.

Ističe kako bi se Orešković trebao posebno pozabaviti s problemom prereguliranosti države.

'Kod nas sve može biti kriminal i sve može biti dobra stvar. Sve ovisi o tome kako tko tumači. Zakona mora biti puno manje i moraju biti jasniji', naglasio je Pavlović.


Dodaje kako se vidi da Orešković dolazi iz jedne branše (op. a., farmaceutske industrije) u kojoj se nije susretao s uobičajenim hrvatskim problemima poput nelikvidnosti i neplaćanja.

'On dolazi iz jednog svijeta u kojem je sve bilo uređeno dok smo se mi naučili na svašta kako bismo preživjeli. Mislim da ako mu bude rasla politička moć, on može biti dobar premijer', istaknuo je Pavlović.

Vlasnik Orbica, jedne od najvećih europskih distribucijskih tvrtaka Branko Roglić također ističe da je 'Orešković prvenstveno financijaš'.

'On razumije financijske probleme, a mi smo u ogromni financijskim problemima. Pred njim je zadatak da uvjeri vjerovnike kako će Hrvatska provesti reforme i da će moći vraćati kredite. Na sastanku smo imali osjećaj kako on razumije u kakvoj smo teškoj situaciji. Mislim da je on čovjek kojem možemo dati povjerenje, ali ne bi smio dozvoliti da se prikloni ni lijevima niti desnima. Ne smije ga zaustaviti nikakva politika ', rekao je za tportal Roglić.

Uz Pavlovića i Roglića u HUP-ovom izaslanstvu bili su još čelni ljudi HUP-a Davor Majetić i Bernard Jakelić, Petar Lovrić (HUP Udruga malih i srednjih poduzetnika), Boris Drilo (HT), Marina Pulišić (Jadran Galenski Laboratorij), Damir Kuštrak (Agrokor), Branko Zec (Adris), Tomislav Thür (Ina), Adrian Ježina (Vip), Božo Prka (PBZ) i Zdenko Adrović (Hrvatska udruga banaka).