PREDSTAVIO SMJERNICE PRORAČUNA

Orešković: U Vladu stiže specijalist za povezivanje ministarstava

23.02.2016 u 11:53

  • +3

Premijer Tihomir Orešković sudjelovao na konferenciji Proračun zaokreta

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić

Bionic
Reading

Premijer Tihomir Orešković u utorak je na konferenciji 'Proračun zaokreta', koju organiziraju Hrvatska gospodarska komora i Europapress Holding, predstavio Vladin plan za rješavanje gospodarskih problema

Na početku svog izlaganja istaknuo je kako su njegova poslovna putovanja poput onog u Kizbuhel već urodila plodom jer se smanjila rizičnost na hrvatske obveznice što je znak da ulagači vjeruju u novu Vladu.

Objasnio je kako od svih dobio jasnu poruku kako Hrvatsku treba brzo pokrenuti i uspostaviti dobre odnose sa susjednim zemljama.

U ponedjeljak je u Londonu Orešković govorio o investicijama. 'Moramo promijeniti klimu. Uvjeren sam da smo to pokrenuli. Prezentirao sam našu državu, rekao sam da smo otvoreni za biznis i da ćemo da ti sve kako bi povukli investicije', rekao je.

'U Londonu je bilo good, good, good', rekao je Orešković parafrazirajući humorističnu emisiju 'U zdrav mozak', koja je parodirala njegovo znanje hrvatskog jezika.

Orešković je rekao kako vidi velik potencijal u imovini koju ima DUDDI. 'U mojoj imovinskih kartici vidite jednu garažu koja se raspada. Takve stvari se trebaju aktivirati. Treba aktivirati zemljišta. Ima 1.300 firmi u kojima država ima udjel. Neke od njih su strateške, no ja bih volio znati je li HEP strateška tvrtka', ilustrirao je.

Objasnio je kako bi se mogla pokrenuti i poljoprivreda: 'U Austriji je sve zajedničko, a kod nas svatko ima traktor, pa i oni mali s pet hektara zemlje. Trebamo se ujediniti.'

Što se autocesta tiče, one su izazov koji treba riješiti. 'Možemo iskoristiti drugi mirovinski stup i pokrenuti reforme koje će pružiti dobar povrat na investiciju' rekao je.

Sljedeći su važan sektor na koji će se fokusirati njegova Vlada mali i srednji poduzetnici. Orešković je već razgovarao s ljudima iz Hamaga i HBOR-a kako bi se stvorio fond od pola milijarde eura koji bi olakšao život malim gospodarstvenicima.

'Mnogi poduzetnici nisu spremni za povlačenje novca. Kriteriji doing business su nam katastrofa. Ključno je kako ćemo formirati taj fond, nešto ćemo dobiti iz EU-a, nešto ćemo uzeti od HBOR-a, no opet je pitanje kako ćemo iskoristiti taj novac. Moramo osnovati start-up centre u najvećim gradovima koji bismo pomogli poduzetnicima s dobrim idejama', rekao je.

Treći su kotač koji će pokretati gospodarstvo EU fondovi i golem potencijal od 10,7 milijardi eura koje treba privući u Hrvatsku. Novac iz EU fondova mogao bi se iskoristiti u turizmu i infrastrukturi.

Najavio je kako će u svoj ured uvesti funkciju CIO-a, chief integration officera koji će koordinirati rad i investicije u raznim gospodarskim sektorima.

Što se investicija tiče, napomenuo je da ulagači traže sigurnost i da je porezna politika stabilna. 'Nitko ne voli investirati u nesigurnu zemlju. Prodavao sam jednu zgradu dok sam bio u Plivi i nisam je mogao prodati jer ulagači nisu vjerovali u našu poreznu politiku', naveo je.

Orešković kaže kako se mora raditi i na LNG terminalu na Krku, jer je to strateški projekt ne samo za Hrvatsku već i Europu.
Zadnja točka izlaganja bio je proračun, na kojem će se, kaže, vidjeti reforme, posebice u sektoru 'zdravstva u koje bi trebalo uvesti pametne promjene'. Odnos sa sindikatom ilustrirao je brakom. Brak je, prema premijeru, naime, dobar ako supružnici imaju iste ciljeve.

Premijer je svoje planove otkrio na konferenciji Proračun zaokreta u organizaciji EHP-a i Hrvatske gospodarske komore. Konferencija je okupila domaću gospodarsku i financijsku elitu, a ugostila je premijera Oreškovića te čak četiri ministra: Zdravka Marića (financije), Tomislava Panenića (gospodarstvo), Darka Horvata (poduzetništvo) te Nadu Šikić, ministricu rada i mirovinskog sustava.

Početak konferencije kasnio je više od sat vremena jer su organizatori odlučili čekati Oreškovića kako bi on otvorio događaj.