UZ DVA POSTO KAMATE

Poduzetnici iz Primorsko-goranske županije javite se za povoljne kredite!

08.02.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Primorsko-goranska županija nastavit će kreditirati male i srednje poduzetnike i obrtnike u programu 'Poduzetnik u PGŽ u 2016.' s ukupnim kreditnim potencijalom od 20 milijuna kuna.

Pročelnik županijskog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Berislav Tulić rekao je na konferenciji za novinare da su krediti namijenjeni za kupnju, izgradnju ili uređenje gospodarskih objekata, nabavku opreme te za obrtna sredstva u vrijednosti od 30 posto kredita.

Kreditni potencijal osigurat će poslovne banke, koje na temelju javnog poziva prihvate uvjete kreditiranja. Najmanji zajam je 100.000 kuna, a najveći 3 milijuna kuna. Rok otplate je 10 godina uz poček od dvije godine, bez valutne klauzule.

Kamatna stopa je 6 posto na godinu, ali županija subvencionira kamatu s 4 postotna boda, pa najveća kamata za poduzetnike može biti 2 posto na godinu. Za poduzetnike iz Gorskog Kotara subvencionirat će se s još jednim postotnim bodom, pa će moći ostvariti kamatu od jedan posto.

U Primorsko-goranskoj županiji u tijeku su dva kreditna programa za poduzetnike - Poduzetnik u poljoprivredi i program za financiranje usluga turističkog smještaja u domaćinstvima Kvarner Family, a u pripremi su Poduzetnik u turizmu i Poduzetnik u šumarstvu i drvnoj industriji.

Primorsko-goranska županija do sada je ostvarila 22 kreditna programa od kojih 11 u suradnji s ministarstvima, a 11 samostalno. Odobreno je 1168 kredita, ukupni kreditni potencijal je bio 650 milijuna kuna, a, prema izjavama poduzetnika, otvoreno je oko 2800 radnih mjesta. Županija je za subvencije kamata osigurala 60 milijuna kuna, Ministarstvo poduzetništva i obrta 25 milijuna kuna, a Ministarstvo branitelja 5 milijuna kuna.

Tulić je još izvijestio da županija više godina provodi projekt malih poslovnih zona te da će i dalje sufinancirati izradu projektne dokumentacije i zajedničke infrastrukture. Za taj program osigurano je ukupno 700 tisuća kuna, a lokalne jedinice koje će biti izabrane nakon javnog poziva, morat će uložiti koliko i županija.