ANALIZA BANKE SAXO

Slabiji euro kumovao boljem rezultatu europskih kompanija

08.02.2016 u 13:47

Bionic
Reading

Sezonske objave poslovnih rezultata za sada pokazuju da je 64 posto europskih tvrtki izlistanih na burzama koje su objavile podatke ostvarilo rast što je znatno bolje od tvrtki s popisa S&P 500 gdje ih je samo 46 posto nadmašilo prodaju, pokazuje nova analiza banke Saxo od ponedjeljka

'Svi dobri rezultati europskih tvrtki za četvrti kvartal ipak su se utopili u negativnim previranjima u prvim tjednima ove godine, no i dalje mislim da europske tvrtke i njihove dionice imaju bolje šanse za uspjeh od onih iz SAD-a', smatra Peter Garnry, rukovoditelj strategije za dionice u banci Saxo.

'Prije no što su podaci počeli dolaziti, predviđanja su govorila o padu rasta u SAD-u i pozitivnom rastu u Europi. S obzirom na monetarnu politiku s obje strane Atlantika, naročito s obzirom na jači fiskalni poticaj u Europi, vjerujem da dionice europskih tvrtki trebaju dodatno nadmašiti rezultate izlistanih tvrtki u SAD-u', smatra Garnry.

No iako su rezultati za četvrti kvartal u Europi sve bolji, i dalje vlada percepcija da im prihodi padaju, ističe Garnry i naglašava da je situacija upravo suprotna, kada se izuzmu energetski sektor i onaj za sirovine i objašnjava da je dojam vjerojatno zasnovan na činjenici da rast nije u postocima koje bismo željeli vidjeti s obzirom na ekonomsku ekspanziju i nižu vrijednost eura.

Kako nestaje bazični efekt niske cijene roba, doći ćemo vrlo brzo i do objave pokazatelja za rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu. Za očekivati je da će se povećati margine u sektorima koji nisu vezani uz robe upravo zbog nižih cijena u commodity sektoru i viškovima radne snage. Drugačija je slika u SAD-u gdje će margine i prihodi i dalje biti pod pritiskom zbog jakog dolara i povezanih efekata niskih kapitalnih ulaganja ponovno u sektore energetike i sirovina.

'Dosadašnje brojke pokazuju da najveće uspjehe imaju dionice iz sektora s potrošačkom robom i one iz zdravstva dok su one iz financijskog i energetskog sektora pod velikim pritiskom. Vjerujem da će se takvi trendovi nastaviti i u prvom i drugom kvartalu ove godine. Kada se pogleda presjek po državama, dionice tvrtki iz Velike Britanije i Švicarske zabilježile su najbolje rezultate ponajprije zbog defenzivnog pristupa naspram europskih tržišta dionica. Slabi euro i u sljedećim mjesecima nastavit će doprinositi rastu prihoda za tvrtke s europskog kontinenta', zaključuje Peter Garnry iz danske investicijske banke.