KAKO AKTIVIRATI MRTVI KAPITAL?

MMF kod premijera, a Linić nudi svoj model poreza na nekretnine

28.01.2016 u 08:20

Bionic
Reading

Treba li nam porez na nekretnine? Kako aktivirati državnu imovinu? Gdje su hrvatski mrtvi kapitali? Što možemo očekivati od briselskih fondova? Kakve nam rezove pripremaju u novom proračunu? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Tomislav Tolušić (ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije), Mladen Pejnović (predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom), Krešimir Sever (predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata) i Slavko Linić (bivši ministar financija)

Mladen Pejnović pojasnio je optužbe o navodnih 16 milijardi manjka u DUUDI-ju. 'Radi se o izvješćima u poslovnim knjigama - mi smo unijeli bilance prethodnika, no oni nisu evidentirali dobar dio toga. To je bilo ono što smo zatekli i naslijedili, a kasnije je ispravljeno', rekao je Pejnović i podsjetio da Državna revizija nije pronašla kaznena djela, nego nepravilnosti. 'Sama prodaja nije osigurač da će nešto biti stavljeno u funkciju, da bi donijelo tržišni rezultat', ukazao je na mogućnosti prodaje državne imovine. Smatra da se najprije mogu prodati trgovačka društva, a najsporije nekretnine.

'Državna imovina je problem zadnje 24 godine. Nemate sela ili grada u državi u kojima nema državne imovine: zemljišta, nekretnina… I premijer je u pravu kada kaže da se one moraju staviti u funkciju', rekao je novi ministar Tomislav Tolušić. Porez na nekretnine, smatra, nemoguće je odmah uvesti. Ove godine, najavljuje Tolušić, radit će na modalitetima i planovima. 'Ništa neće biti preko noći', rekao je. Osvrnuo se i na dolazak MMF-a na sastanak s premijerom: 'Ljudi iz MMF-a došli su jer smo u problemima, a ne jer smo lijepi i pametni.'

Krešimir Sever rekao je kako se u mandatu prošle Vlade RH radilo na izračunima po kojima je navodno izgledalo da će to biti značajniji prihodi od komunalne naknade. 'Mnogi građani su vlasnici nekretnina, velik dio njih još sada otplaćuje kredite, a mnogi pokušavaju prodati stanove i kuće, no nema uspjeha', kazao je Sever i upozorio da bi se imovina mogla prodavati u bescjenje. Spomenuo je i primjer Njemačke, koja je vlasnik u mnogim njihovim tvrtkama, a kod nas se za takve tvrtke govorilo da nam ne trebaju.

'Premijer Milanović nije dozvolio da se zakon stavi u proceduru, a on je inače razrađen', rekao je Slavko Linić. 'Znalo se da građani imaju više nekretnina, pa se ni druga nekretnina ne bi oporezivala', pojasnio je i dodao da je posao lokalne samouprave pomoći poduzetnicima, recimo kupovanjem ‘mrtvih’ nekretnina i stavljanjem u funkciju za poduzetnike. 'Nema potrebe za odlaganjem, imat ćemo veći broj nekretnina u funkciji', kazao je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.