NA UDARU 2. MIROVINSKI STUP

Lovrinović u Otvorenom: 10 milijardi uštede bez rezanja plaća!

15.01.2016 u 07:53

Bionic
Reading

Agencije upravo odlučuju o hrvatskom kreditnom rejtingu. Hoće li rasti ili padati? Može li mandatar u Kitzbühelu s guvernerom Vujčićem dogovoriti refinanciranje golemog duga po povoljnijim kamatama? Kakvi nas rezovi očekuju? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Josip Budimir (Domoljubna koalicija), Gordan Maras (koalicija Hrvatska raste), Ivan Lovrinović (Most nezavisnih lista) i Boris Pleša (Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika)

'Mandatar je otišao na sastanak kako bi napravio korak i prije sastavljanja Vlade te poslao poruku da misli napraviti nešto ozbiljno, ali to ne znači samo rezanja', komentirao je odlazak Tihomira Oreškovića u Kitzbühel Ivan Lovrinović.

Podsjetio je da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i pod nadzorom Europske komisije te istaknuo kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. u protivnom biti jako teška. Lovrinović smatra da će kreditni rejting ostati isti jer tek dolazi nova Vlada.

'Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna, ali sve treba preispitati i vidjeti – 10 milijardi kuna rezova moguće je napraviti bez rezanja plaća', procijenio je.

'Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanja države za isplatu mirovina', iznio je svoj stav o smjeru reforme mirovinskog sustava.

Josip Budimir
vidi fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna u rashodnoj strani. 'Fiskalni kapacitet je već preopterećen, a porezi su preveliki i za građane i za gospodarstvo', ocijenio je Budimir i dodao da treba maksimalno rasteretiti rad. Budimir također smatra da će porezni obveznici (opet) nastradati od sukoba banaka i Vlade u sporu oko konverzije kredita u švicarskim francima.


'Kada uspoređujete proračun 2011. i danas, vidjet ćete velike promjene', rekao je Gordan Maras, navodeći primjer materijalnih rashoda koji su tada iznosili trinaest milijardi dok su danas deset milijardi.

'Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je postignuto smanjenje', rekao je Maras. Osvrnuo se i na reformu mirovinskog sustava koju predlaže Lovrinović, a smatra ju štetnom: 'Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu.'

Boris Pleša istaknuo je diskrepanciju između pozitivnih brojki i svakodnevnog života: smanjene su plaće državnim službenicima. 'Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira', rekao je Pleša i dodao da što prije očekuju sastanak s Vladom kako bi o tome raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje.