KRISTALNA KUGLA ILI...

Maras tvrdi: Sabor se formira idući tjedan, premijer će biti Milanović

10.12.2015 u 07:35

Bionic
Reading

U HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' razgovaralo se o stanju državnih financija, no tehnički ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras iznio je i neke 'ekskluzivne' informacije, poput one da će Sabor biti konstituiran već sljedeći tjedan. Premijer će, tvrdi Maras, biti Zoran Milanović

„Prije svega moramo gledati da javna potrošnja ovisi o gospodarskom rastu i investicijama. Ne smijemo gledati da je državni proračuna samo potrošnja“, rekao je Slavko Linić i dodao da je rok do kraja godine za sastavljanje vlade u redu. No zbog lošeg gospodarskog stanja, smatra da ipak ne treba čekati predugo. „Ne zaboravimo, od 1.1.2016. na snagu stupa Zakon o stečaju potrošača“, dodao je Linić i rekao kako je optimist – predviđa da ćemo do kraja godine dobiti novu Vladu i Sabor koju će stvoriti Most s jednom od opcija te smatra da je Karamarko spremniji popustiti njihovim zahtjevima.

Gordan Maras ustvrdio da će situacija biti bolja i stabilnija ako se uskoro formira Vlada. „I da se dogodi da se prolongira uspostavljanje Vlade, Sabor ima mogućnosti da izmjeni Zakon o državnom proračunu“, rekao je Maras i napomenuo da isplata plaća i mirovina sigurno neće doći u pitanje, kao i da će se izvršavati sve obveze države. Ekskluzivno je najavio da bi deficit po novim procjenama trebao pasti ispod deset milijardi kuna ove godine.

„Što se tiče javnog duga, za Hrvatsku optimizma nema“, oštro je rekao Boris Cota i podsjetio kako Hrvatska plaća kamate na dug 4,3%. „Rast gospodarstva mora biti minimalno na toj razini. Javni dug raste zbog primarnog deficita i zbog te razlike u postotnom iznosu kamate i gospodarskog rasta“, napomenuo je Cota i nazvao to efektom grude snijega koja se kotrlja i postaje sve veća.

Boris Pleša komentirao je sporazum o povećanju plaća javnom sektoru koji bi iznosio u ukupnom iznosu milijardu i osamsto milijuna kuna. „Čekali smo šest godina da BDP raste i da se stvore uvjeti iz tog sporazuma kojima bi se praktički vraćao novac koji je tada bio smanjen“, rekao je Pleša napomenuvši da se zapravo teško može govoriti o rastu plaća. „Nas 2009. nitko nije pitao o broju decimala. Mi nismo rado potpisali taj sporazum“, istaknuo je Pleša.

„Stanje u Hrvatskoj je ozbiljno. Ali su resursi dovoljno veliki. Znanja ima, ali nam treba i političke senzibilnosti za iskorak“, rekao je Guste Santini. “Mi imamo sve kratkoročnije kreditne linije i država to mora sve otplatiti“, upozorio je na dolazak 30 milijardi koje stižu na naplatu. Smatra kako su ovi izbori pokazali da nema stabilnog biračkog tijela i da će HDZ i SDP morati imati posve drugačiji pristup. Za Most je komentirao da je promijenio stanje na političkoj sceni, no smatra da time ne može dobiti ni pozitivnu ni negativnu ocjenu.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.