DRŽAVNA INTERVENCIJA

Mađarska centralna banka kupila 70 posto Budimpeštanske burze

24.11.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Mađarska središnja banka u utorak je objavila da je kupila 68,8 posto udjela u Budimpeštanskoj burzi od austrijskog CEESEG-a, udruženja burzi u srednjoj i istočnoj Europi, te austrijskog Oesterreichische Kontrollbanka

Središnja banka u priopćenju je objavila da je udjel platila 3,550 forinti po dionici odnosno ukupno 13,2 milijarde forinti (45,12 milijuna dolara), čime je njezin udjel u Budimpeštanskoj burzi uvećan na 75,8 posto.

U središnjoj banci očekuju da će transakciju zaključiti sredinom prosinca, nakon što dobiju odobrenje agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja.
‘Temeljna je gospodarska uloga Budimpeštanske burze omogućiti domaćim kompanijama pribavljanje kapitala’, navodi se u priopćenju središnje banke.

‘Posljednjih godina domaće tržište kapitala na sve nižem je stupnju ispunjavalo tu ulogu kao član CEESEG-a, udruženja burzi u regiji srednje i istočne Europe’, kaže se dalje u priopćenju.

Središnja banka ponudit će otkup dionica velikom broju malih dioničara, dodaje se u priopćenju.

‘Broj novih izdanja i ostvaren promet pali su na takve razine da danas tržište kapitala više ne ispunjava svoju ulogu, pa je intervencija države postala neizbježna’, stoji u priopćenju.

U središnjoj banci također planiraju nizom reformi omogućiti poticaje izdavateljima i ulagačima na tržištu.