'PODRŽAO SVE NAŠE IDEJE'

Most izložio svoju stranu priče o famoznoj kavi s guvernerom

24.11.2015 u 14:05

Bionic
Reading

Nakon novinskih natpisa da je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić uspio uvjeriti Božu Petrova da su ideje Ivana Lovrinovića o slabljenju kune štetne iz Mosta su poslali priopćenje za medije. Mostaši potvrđuju da su se Petrov i Lovrinović susreli s guvernerom u ponedjeljak u kavani zagrebačkog hotela Sheraton, ali tvrde kako je on podržao sve njihove ideje te da Most nikad nije ni tražio slabljenje nacionalne valute

U priopćenju se navodi da su saslušali stavove HNB-a o aktualnim ekonomskim pitanjima i problemima.

'Guverner Vujčić naglasio je da su nužne strukturne reforme i kako mu je drago da se Most zalaže za njih, posebno istaknuvši reformu javne uprave i lokalne samouprave. Naglasio je velik utjecaj euroizacije na mogućnost vođenja monetarne politike i stabilnost cijena. Mišljenja je da je monetarna politika u prethodnom razdoblju bila dobra i da HNB nije mogao ništa više napraviti za njeno poboljšanje', navode mostaši.

Kad se povela tema o kreditima u švicarskim francima, Vujčić je rekao, pišu mostaši, da je upozoravao Vladu i ministra financija Borisa Lalovca da će biti problema i da nisu dobro postavili model konverzije te da HNB ne može riješiti probleme onih koji su sada nezadovoljni.

'Govorio je i o tome da HNB namjerava uvesti strukturne operacije u instrumentarij svoje monetarne regulacije te je potvrdio tezu da je naredna godina za Hrvatsku presudna i da se konačno moraju pokrenuti potrebne reforme', ističu iz Mosta.

Lovrinović je guverneru objasnio najvažnije promjene za koje se Most zalaže i to u sferi monetarno-kreditne i fiskalne politike.

'Istaknuo je nužnost veće promocije i upotrebe kune, rješavanje problema dužnika u švicarskim francima te brže usklađivanje uloge, zadataka i instrumenata monetarne politike HNB-a s onom koju ima Europska središnja banka', piše u priopćenju.

Prema tvrdnjama mostaša, Vujčić je podržao osnivanje ekonomskog savjeta pri Vladi, odbora za monetarna pitanja i financijsku stabilnost pri Saboru te aktiviranje odbora za fiskalnu odgovornost. Podržao je i namjeru Mosta da se napravi makroekonomski model Hrvatske, kao i bilanca nacionalnog bogatstva.

'Lovrinović je ponovio stav Mosta da devizna štednja ne dolazi u pitanje, da devalvacija kune ne dolazi u obzir i da je stabilnost cijena putem ciljanja inflacije dio Mostovog plana. Guverner Vujčić je izjavio da je o idejama Mosta bio informiran samo iz medija te da su mu one nakon razgovora puno jasnije', ističu u priopćenju mostaši.

Na kraju poručuju kako će i dalje nastaviti razgovarati te prezentirati svoje ideje i planove 'relevantnim osobama hrvatskog društva, gospodarstva i politike'.

'Ovakvu novu vrstu političke kulture nastavit ćemo provoditi i dalje kako bismo smanjili obujam dezinformacija koje su usmjerene prema Mostu s ciljem naše destabilizacije', poručio je Lovrinović, priopćili su iz Mosta.