REVIZIJA KOD KOTROMANOVIĆA

Uz nekretnine u neredu, nagomilao kilometre tkanine za časničke odore

24.11.2015 u 06:55

Bionic
Reading

Premda se ministar Ante Kotromanović lani donekle uhvatio u koštac s brojnim nepravilnostima koje je državna revizija za 2013. pronašla u poslovanju Ministarstva obrane, najnovija revizija za 2014. utvrdila je da još uvijek mnogo toga ne štima u njegovom resoru. Bolne točke i dalje su nevjerodostojna evidencija imovine i obveza te neprovođenje javnih natječaja za zakup poslovnih prostora, a uočeni su i propusti u kontroli javne nabave

Tijekom 2014. MORH je konačno dovršio popis golemog fonda nekretnina te su Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) početkom 2015. dostavljeni podaci o vojnim nekretninama, stanovima, garažama i poslovnim prostorima kojima raspolaže. Pozitivan pomak vidi se i u utjerivanju nagomilanih dugova pa su tako lani pojačane mjere naplate potraživanja za stanove prodane na obročnu otplatu, za poslovne prostore u zakupu te stanove u najmu. Međutim revizija je ustanovila da poduzete mjere još uvijek nisu dovoljno učinkovite s obzirom na to da su koncem 2014. postojala značajna dospjela nenaplaćena potraživanja.

Na lageru leže tisuće metara tkanine za odore

Uvjetno mišljenje državne revizije Kotromanovićevo ministarstvo opet je zaradilo zbog brojnih slabosti u evidenciji imovine i obveza te problema u javnoj nabavi. Tako, između ostaloga, popisom imovine nisu obuhvatili potraživanja za prihode iz proračuna u iznosu od čak 165,9 milijuna kuna te dionice i udjele u vrijednosti od 31,9 milijuna kuna.

Također, revizija je utvrdila probleme u upravljanju strateškim zalihama i zalihama za redovne potrebe zbog kojih se u skladištima nalazi velik broj artikala koji godinama leže neupotrijebljeni. Tako je primjerice koncem 2014. MORH na zalihama imao 116 tisuća metara tkanine za razne odore časnika u vrijednosti od 13,2 milijuna kuna te 10.161 komad raznih vrsta tonera i tinti u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna.

Javni natječaji za poslovne prostore ne dolaze u obzir

Revizija je upozorila i na potpun nered prilikom zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Ministarstva. Iako je u ranijim izvješćima naložila raspisivanje javnog natječaja za zakup poslovnih prostora, on ni lani nije proveden. Da stvar bude gora, u pojedinim slučajevima nije vidljivo na temelju čega je utvrđen iznos zakupnine, a u većini slučajeva je istekao rok zakupa ili nije ugovoren.

Problematično je i to što se velik broj stanova, garaža i poslovnih prostora uopće ne koristi, a najamnina za garaže dane u najam, odnosno zakupnina za poslovne prostore dane u zakup je u pravilu manja od tržišne.

Packu revizije Kotromanovićevo ministarstvo zaradilo je i zato što sustavi kontrole u području javne nabave nisu zadovoljavajući. Naime, unatoč zahtjevima revizije, Ministarstvo nije izradilo odgovarajuće računalne evidencije radi objedinjenog praćenja i kontrole izvršenja ugovora o javnoj nabavi roba, radova i usluga.

Na neperspektivnoj vojnoj opremi zaradili 101 milijun kuna

Izvješće o reviziji otkrilo je i značajne promjene u strukturi prihoda Ministarstva obrane, a oni su lani iznosili 4,3 milijarde kuna. Dok je udjel prihoda osiguranih iz državnog proračuna smanjen za sedam posto (na 4,1 milijardu kuna), višestruko su povećani prihodi od prodaje imovine i prihodi od pomoći. Prihodi od prodaje imovine skočili su s 18,5 milijuna na 118,7 milijuna kuna, najvećim dijelom zahvaljujući velikoj prodaji zaliha neperspektivnog naoružanja i vojne opreme (mine, meci, ručni bacači i dr.) u vrijednosti od 101,1 milijun kuna.

Prihodi od pomoći skočili su 5,7, na 90,7 milijuna kuna, pri čemu je najveći dio pomoći došao iz inozemstva. Tekuća pomoć u iznosu od 42,7 milijuna kuna odnosi se na novčanu pomoć Koalicijskog fonda potpore vlade SAD-a, kojom je vraćen dio sredstava utrošenih sudjelovanjem pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji ISAF u Afganistanu, a kapitalna pomoć ostvarena u iznosu od 39,2 milijuna kuna odnosi se na raznu vrstu opreme koju je Ministarstvo tijekom 2014. primilo od vlade SAD-a.

Osjetno su povećani i prihodi od usluga, a najveći dio (13,4 milijuna kuna) odnosi se na pružanje usluga obuke pilota Kraljevskih zračnih snaga Omana.