JEDINA PONUDA

Vlasnik IGH Sergej Gljadelkin dovodi u Kupare Ritz-Carlton

13.10.2015 u 11:00

Bionic
Reading

Jedinu obvezujuću ponudu za realizaciju kompleksa Kupari dostavila je grupa ulagača na čelu s Avenue grupom sa sjedištem u Beču, u suradnji s hotelskim globalnim lancem Marriott International, koji su vlasnici branda Ritz Carlton. Avenue grupa u vlasništvu je ruskog investitora Sergeja Gljadelkina, koji je u lani preuzeo građevinske tvrtke Institut IGH i Hidroelektru

Utvrdilo je to u ponedjeljak poslijepodne povjerenstvo za projekt Kupari nakon javnog otvaranja ponuda u sjedištu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Iako se očekivalo da će ponuda biti više s obzirom na pet otkupljenih ponudbenih dokumentacija, predsjednik povjerenstva, ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da to nije razočaravajuće, jer je ponuda 'jedna, ali vrijedna'.

Ponuda je napisana na više od tisuću stranica, a uz nju je stigla i dopuna u pravovremenom roku s velikim pločama na kaširanom kartonu tzv. master planovi te s poslovnim i planom ulaganja.

Ponuda, kako je na prvi pogled prilikom otvaranja utvrdilo povjerenstvo, sadržava sva potrebna bankarska i druga jamstva te izjave o izvodljivosti projekta kao i pisma namjere hotelskog lanca Marriott, koji trenutno nije prisutan ni u jednom hotelu u Hrvatskoj, kao ni u regiji.

'U najkraćem mogućem roku utvrdit ćemo pravovaljanost pristigle ponude i donijeti odluku o njenom prihvaćanju ili neprihvaćanju, za što imamo zakonski rok od 60 dana, ali ćemo to obaviti puno prije', najavio je Lorencin.

Na pitanje može li sadašnja Vlada u tehničkom mandatu donijeti odluku i prihvatiti ponudu, ako tako predloži povjerenstvo, predstojnik DUUDI-ja Mladen Pejnović kaže da ne vidi razloga zašto to ne bi mogla, kao i da to što je sada tehnička vlada ne bi trebalo utjecati na postupak.

'Sve ćemo učiniti da to što prije završimo i da bude primjer za druge privatizacije, jer hotelskih brendova koji stoje iza ove ponude nema u regiji, a vjerujemo da će je, ako utvrdimo da je ponuda valjana, Vlada i prihvatiti, a investitori ispuniti sve zadano u rokovima', kazao je Pejnović.

Lorencin dodaje kako su tražili jako puno različitih jamstava, jer se nije željelo doći u probleme kao u Haludovu, tim više što je zapravo riječ o trima koncesijama koje se daju na 99 godina: na pravo građenja, kulturno dobro i pomorsko dobro,.

'Želimo investitora koji će raditi proizvod na razini četiri i pet zvjezdica, a svjesni smo da to, kao i ispunjavanje svih drugih uvjeta, ne može ispuniti bilo koji investitor. Stoga je malo onih koji se na takav natječaj mogu javiti', kazao je Lorencin.

S njim se složio i načelnik Općine Župa dubrovačka Sivio Nardelli koji je zadovoljan s ponudom i bit će, kako kaže, sretan ako bude valjana i Vlada je prihvati.

'Bio bih sretan da je i više ponuda. To smo očekivali, ali bitno je da imamo jednu vrijednu ponudu, jer financijske koristi od realizacije Kupara imat će i Hrvatska i Župa dubrovačka, hrvatski turizam', kazao je Nardelli.

Ispred ponuditelja, Avenue grupe, bio je prisutan direktor tvrtke Avenue ulaganja d.o.o., koja je s tvrtkom Avenue Europa predala ponudu, Ivan Paladina, koji je i predsjednik Uprave IGH, a u kojoj Avenue grupa ima većinsko vlasništvo.

Na pitanje novinara samo je kratko kazao da ta grupa predstavlja grupu kompanija, a velik dio svog poslovanja imaju u Rusiji odnosno Moskvi gdje su prisutni u 40-ak investicijskih projekata.

'Predali smo vrlo zahtjevnu ponudu na kojoj smo dosta i ozbiljno radili, tu su i sva tražena bankovna i druga jamstva koja su bila vrlo zahtjevna, kao i master planovi na kojem je radio međunarodni tim arhitekata i koji su u prvom valu investicije predvidjeli izgradnju dva hotela s 400 luskuznih soba na razini pet zvjezdica', kazao je Paladina, dodajući da će više o svojim planovima za Kupare moći reći nakon što se vidi hoće li njihova ponuda biti prihvaćena ili ne.