OCJENA EUROPSKE KOMISIJE

Bruxelles će danas presuditi oko hrvatskog slučaja švicarac

06.10.2015 u 09:23

Bionic
Reading

Europska komisija u utorak će ministrima financija EU predstaviti svoju analizu hrvatskog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima, a upućeni izvori iz EU u ponedjeljak su za Večernji list rekli kako će, u slučaju da ta analiza pokaže da je Hrvatska prekršila europske propise o slobodnom kretanju kapitala, Komisija biti prisiljena pokrenuti uobičajenu proceduru predviđenu u slučajevima povrede prava Unije

Ta procedura traje mjesecima ili godinama i u njoj Komisija protiv države članice pokreće tužbu pred Sudom EU. No, izvori iz Komisije i Vijeća EU jučer još nisu znali točno reći hoće li Komisijina analiza zaključiti da je hrvatski zakon zaista protivan slobodi kretanja kapitala.

Neslužbeno, zna se samo da će analiza biti na tragu pisma koje je europski povjerenik Jonathan Hill poslao hrvatskoj Vladi prije tri tjedna. U njemu je Hill upozorio da 'potkopavanje pravne sigurnosti ugovora može negativno utjecati na povjerenje investitora, što može biti štetno za izglede za gospodarski rast'.

Više o temi pročitajte ovdje.