MILJENIĆ NAJAVIO:

'Troškove za poslodavce smanjit ćemo za 90 posto'

17.09.2015 u 11:12

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila izmjene i dopune više zakona kojima se olakšava poslovanje hrvatskih poduzetnika te podiže transparentnost njihovog poslovanja

Tim se zakonskim izmjenama, prema riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, prvenstveno poduzetnicima smanjuju troškovi i vrijeme za izlazak iz poslovanja.

Miljenić je podsjetio kako je Vlada ranije olakšala ulazak u poduzetništvo, primjerice kroz uvođenje osnivanja tzv. tvrtki za 10 kuna, no ostale su zakonske odredbe koje određuju neprimjereno skup i dugotrajan postupak izlaska iz poduzetništva. Ovim zakonskim izmjenama troškovi se ponegdje smanjuju i do 90 posto, a vrijeme dvostruko skraćuje, istaknuo je ministar pravosuđa.


Primjerice, kazao je, tvrtka koja se osnuje za 600 kuna, zatvarala se uz trošak od npr. 12 tisuća kuna, a sada bi taj trošak trebao također biti oko 600 kuna.

Uz to, gdje god je to moguće, ukida se i papirnato poslovanje i sve se više okreće elektroničkom poslovanju, primjerice kroz elektronički oglasnik.

Miljanić procjenjuje kako je među izmjenama i jedna koja će Hrvatskoj poboljšati poziciju na listi Doing Business za pet do deset mjesta, a odnosi se na dodatnu zaštitu malih dioničara, ali i odredba kojom se ojačava transparentnost uspješnosti poslovanja.

Naime, objašnjava, predloženim će izmjenama Zakona o sudskom registru svačije poslovanje biti javno dostupno svima, prvenstveno kako bi poduzetnici znali s kim rade. Tako će javno biti dostupni podaci o fizičkim osobama, odnosno članovima uprave, predsjednicima i članovima nadzornih odbora društva, odnosno izvršnim direktorima, članovima upravnih odbora, prokuristima, članovima društva itd.

'Poduzetnicima ćemo dati informacije da znaju s kim rade, odnosno da mogu donijeti odluku hoće li raditi s nekim tko je lani otjerao 50 tvrtki u stečaj', kazao je Miljenić.

U tom paketu su, uz izmjene Zakona o sudskom registru, izmjene još pet zakona - o trgovačkim društvima, o sudskim i javnobilježničkim pristojbama, Europskog društva Societas Europea (SE) i Europskog gospodarskog interesnog udruženja (EGIU) te o uvođenju Europske zadruge.

Tim se izmjenama uz ostalo smanjuju troškovi likvidacije tvrtki, posebice jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.). Naime, za j.d.o.o. je najniži iznos temeljnog kapitala za osnivanje deset kuna, dok su sada troškovi njihove likvidacije jednaki kao i za društvo s ograničenom odgovornošću, tj. iznose 7.000 kuna.

Po podacima iz obrazloženja zakonskih prijedloga, od stupanja na snagu izmjena Zakona o trgovačkim društvima u 2012. godini do kraja prvog tromjesečja 2015. godine u Hrvatskoj je osnovano 19.209 j.d.o.o.

Predloženim se zakonskim izmjenama uz ostalo omogućuje i plaćanje sudske pristojbe u gotovom novcu i kada je visina te pristojbe manja od 100 kuna. Time će se omogućiti plaćanje sudske pristojbe u novcu uplatom na račun, te se od obveznika više neće tražiti fizička prisutnost pri njezinu plaćanju i/ili kupovanje biljega, navodi se u obrazloženjima.

Izmjenama se također odnose i na zamjenu potrebnih objava u Narodnim novinama objavama na internetskoj stranici sudskog registra, pa Vlada tako u obrazloženju izmjena Zakona o sudskom registru procjenjuje da će za njegovu provedbu, radi dorade informatičkog sustava, biti potrebno potrebno je 250.000 kuna, koji su planirani u ovogodišnjem državnom proračunu.