GOTOV REGISTAR

Konačno znamo na koliko načina država pelješi tvrtke

10.09.2015 u 13:49

Bionic
Reading

Ukupno 161 parafiskalni namet za koji su poduzetnici i građani lani izdvojili čak 8,4 milijarde kuna naći će se u Registru neporeznih davanja koje će Ministarstvo financija do kraja današnjeg dana objaviti na web-stranicama

Od tih 8,4 milijarde kuna poduzetnici su uplatili 5,38 milijarde kuna, a građani 3,03 milijarde kuna.

Predstavnici ministarstva i Vladinog povjerenstva za praćenje parafiskalnih nameta pohvalili su se kako je to prvi sveobuhvatni prikaz neporeznih davanja u Hrvatskoj. Međutim, broj od 161 nameta još nije konačan te će se registar i dalje nadopunjavati.

Dosadašnja analiza pokazala je kako od ukupnog broja neporeznih davanja njih 20 čine više od 75 posto (6,4 milijardi kuna) vrijednosti nameta. Plan je da se upravo na njima pronađu daljnje uštede odnosno rasterećenje za poduzetnike.

Za mandata ove Vlade, istaknuli su u ministarstvu, parafiskalni nameti smanjeni su za 449,7 milijuna kuna na godišnjoj razini što je učinak smanjenja ili ukidanja 58 neporeznih davanja.

Vlada je u travnju ove godine obećala daljnje rezanje parafiskalnih nameta koji najviše opterećuju poduzetnike za dodatnih 608,9 milijuna kuna na godišnjoj razini do kraja 2016. godine.

Podsjetimo, kako se dosad u javnosti baratalo puno većim brojem neporeznih davanja od 245 pa čak do 572 nameta. U ministarstvu to objašnjavaju nedefiniranom metodologijom zbog čega se sve i svašta ubrajalo u neporezna davanja.