MINISTAR U ZENITU

Boris Lalovac - politička zvijezda ili tek vjeran partijac?

28.08.2015 u 07:07

Bionic
Reading

Mnoge obrve su se podigle u čudu kada je Boris Lalovac imenovan ministrom financija. Tada nepoznati 37-godišnjak s ne baš impresivnim životopisom dobio je jednu od najvrućih ministarskih fotelja. Ali evo, nakon nešto više od godine dana isti taj 'čudni' Lalovac najpopularniji je političar u državi. Nakon što je objelodanio spasonosno rješenje za kredite u 'švicarcima' i odvažno se suprotstavio bankarima, Lalovac postaje hrvatski Eliot Ness i Robin Hood koji će, čini se, sam za SDP osvojiti izbore. No postavlja se pitanje je li on stvarno toliko sposoban ili samo svira po partijskim notama?

Razgovarajući sa sadašnjim i bivšim SDP-ovcima te uzimajući u obzir Lalovčev background, jasno je da je on prije svega vjeran stranački vojnik. Ali uz to opisuju ga kao radišnog, stručnog, kolegijalnog te hrabrog čovjeka jer nije mala stvar, ističu, pokazati zube bankarima - suprotstavio se Boži Prki - i Mamić brothersima

Lalovac je politički počeo živjeti pobjedom Kukuriku koalicije 2011, kad je imenovan zamjenikom tadašnjeg ministra financija Slavka Linića. Osobno ga je Liniću preporučio Zoran Milanović.

Lalovčev 62-godišnji otac Obrad stari je SDP-ovac iz Gradca pored Ploča te se često družio s Milanovićem. Prije političke karijere Lalovac je vodio računovodstvo prvo u zaprešićkoj tvrtki Karbon-Nova, zatim u zagrebačkoj Auto-Hrvatska, da bi prešao u Raiffeisen Leasing

Lalovci su iz Tjentišta

Lalovčev otac Obrad u Dalmaciju se doselio kad je imao 14 godina iz mjesta Tjentišta nedaleko od Foče, na istoku BiH. Rano je pristupio Komunističkoj partiji te je bio jedan od vođa omladinskog komunističkog pokreta. Dugogodišnji je SDP-ov gradski vijećnik u Gradcu i član Skupštine Splitsko-dalmatinske županije. Radi kao profesor turizma u Srednjoj školi Metković. Lalovčev tri godine mlađi brat Miloš liječnik je u KB-u Merkur u Zagrebu, a specijalist je za gastroenterologiju.

Inače, diplomirao je 2000. na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, a magistrirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2006.

Sve u svemu, pomalo bljedunjav CV jednog ministra financija. Prisjetimo se kako je u svibnju 2014, kad je Lalovac zasjeo u vruću fotelju, u Srbiji isti resor vodio diplomac američkog Yalea i 'čudo od deteta' Lazar Krstić. Ali pokazalo se da je važnije - ako želite zadržati ministarsku titulu - biti poslušan stranački čovjek, nego nezavisan i svojeglav stručnjak. Naime, Krstić je samo dva mjeseca nakon Lalovčevog ustoličenja dao ostavku jer srpski premijer nije prihvatio njegov paket mjera štednje.

Lalovcu to na primjer nije ni palo na pamet kad je vrh SDP-a odlučio zaboraviti na predizborno obećanje o uvođenju poreza na imovinu, čime bi se nagazili bogati. Iako je prije kao Linićeva desna ruka zdušno objašnjavao da je to nužno kako bi se smanjio porez na rad, odnosno rasteretili obični građani.

'Kad su u pitanju velike porezne reforme, o tome odlučuju Milanović i Branko Grčić. Lalovčeva inicijativa su kratkoročne mjere poput oprosta dugova, hvatanje utajivača poreza ili rješavanje problema dužnika u 'švicarcima'. Međutim, to ništa ne pridonosi poboljšanju gospodarske slike Hrvatske. On jednostavno nema dovoljno političke samostalnosti i ovisi o stranačkoj hijerarhiji', ističe dobar poznavatelj stanja u vladajućoj stranci.

Iako je Lalovac bio nametnut Liniću, on se dobro slagao s drčnim Grobničaninom. Mnogi će reći da je u te tri i pol godine, koliko mu je Linić bio šef, i naučio sve o državnim financijama.

'Dojam koji je dosad ostavio Lalovac nije loš - u javnom nastupu je staložen i stručan. Kako je u Milanovićevoj milosti, onda je jasno da mu je jako poslušan. Linić je, za razliku od njega, bio dosta samostalan, što je Milanoviću strašno išlo na živce', kaže bivši SDP-ovac želeći ostati anoniman.

Lalovca prati glas nekonfliktnog čovjeka. Njegovi sumještani Gradačani reći će kako je 'Boris duša od čovjeka' te bez poroka. Nikad nije pušio, pio alkohol, ganjao ženske - jedino što ga je zanimalo bili su košarka i financije.

Njegov otac Obrad u jednom od razgovora za medije istaknuo je kako Boris u Ministarstvo financija nije došao politikom, nego 'svojim znanjem pomoći koliko god može'

I zasad pomaže. Prezaduženima, uhvaćenima u zamku švicarskog franka, lovi svima mrske porezne muljatore – reklo bi se da su to popularni potezi kojima iznad svega pomaže svojoj stranci da se što više svidi biračima i ostane na vlasti.