TIJESNA SURADNJA

Rusija razmatra zaduživanje u kineskoj valuti

26.08.2015 u 13:39

Bionic
Reading

Rusija će razmotriti mogućnosti izdanja obveznica u kineskim juanima, kazao je u srijedu za agenciju Tass zamjenik ministra financija Sergej Storčak, čime Moskva ide korak dalje u najavljenoj tješnjoj ekonomskoj suradnji dvije zemlje

Ruski ministar financija Anton Siluanov još je u lipnju najavio da će Rusija kineskim vlastima predložiti da se ukinu ograničenja za poslovanje kineskih banaka na ruskom tržištu obveznica.

Ministar Siluanov i njegov kineski kolega već su dogovorili osnivanje posebne radne skupine koja će proučiti regulativu i propise o prodaji inozemnih vrijednosnica na tržištima obveznica, kazao je Storčak u srijedu u Tbilisiju za rusku novinsku agenciju.

Tako bi kineski ulagači trebali znati kako ući na rusko tržište i kupovati dužničke instrumente vlade i kompanija dok ruske vlasti i komapanije moraju znati kako ponuditi svoje dužničke instrumente kineskim ulagačima, pojašnjava ruski dužnosnik.

Mudro bi bilo uključiti u taj proces i predstavnike banaka i kompanija zaintersiranih za izdanje obveznica u kineskoj valuti, dodaje Storčak.
‘Posrijedi je jako složen posao koji zahtijeva posebna znanja i iskustvo i nadam se da ćemo ga odraditi zajedno s predstavnicima banaka i nefinancijskih poduzeća. U ovom bi slučaju privatni sektor mogao ići ispred države’, naglasio je.

Ministar Siluanov kazao je u lipnju da se na sastancima s predstavnicima kineskih financijskih vlasti raspravljalo i o mogućnosti nastupa ruskih kompanija na kineskom tržištu.

‘Pokažu li kompanije interes za ulazak na kinesko tržište i za vrijednosnice u juanima, kineska će nam strana pružiti tu mogućnost’, rekao je Siluanov.