ŠEFICA AGENCIJE ZA UGLJIKOVODIKE:

'Tužba Marathon Oila i OMV-a nije moguća, uvjeti su bili jasni!'

30.07.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Barbara Dorić, direktorica Agencije za ugljikovodike (AZU) iznenađena je odustajanjem konzorcija Marathon Oil i OMV-a za istraživanjem nafte i plina u južnom Jadranu, no unatoč povlačenju ulagača, vjeruje u projekt i najavljuje novo javno nadmetanje za istražna polja već u rujnu

Što se tiče Exxona Mobila, koji je na dva istražna polja u Jadranu dogovarao suradnjom s Inom, a prema pisanju Novog lista je odustao od projekta, Dorić kaže kako nije vidjela tu informaciju te napominje da Exxon nije ni tražio koncesiju.

'Nisam očekivala da će se povući i žao mi je što se to neće realizirati jer je za ta istražna polja pokazan veliki interes. No očekujem da će se nakon što raspišemo novi natječaj, ugovori ipak realizirati, ali s malom odgodom', rekla je Dorić za tportal.hr.

Projekt istraživanja Jadrana i kopna ide dalje, tvrdi Dorić: 'Možda će tvrtke koje nisu predale ponude u prvom javnom nadmetanju predati u drugom, jer interesa ima.'

Ne plaši se ni posljedica odustajanja konzorcija Marathon Oil – OMV te isključuje mogućnost tužbe za nadoknadom troškova:

'Tužbe nisu moguće. Kada se objavljuju takvi natječaji svuda u svijetu procedura je jasna i zna se da granice moraju biti jasno definirane. U natječajnoj dokumentaciji za istražna polja na moru pisalo je da granica s Crnom Gorom definirana privremenim režimom tj. sporazumom iz 2002. Te stvari bile su na stolu i to je rizik koji investitor prihvaća ili ne prihvaća.'

Prema njezinim riječima, Marathon Oil i OMV predali su svoje ponude iako su bili svjesni pograničnog problema. 'S obzirom na to da je situacija s Crnom Gorom i granicom na moru eskalirala, u kompanijama su procijenili da je mudrije povući se iz projekta', kaže Dorić.

Upitali smo je koliko od začetka do danas državu košta projekt istraživanja i eksploatacije ugljikovodika iz Jadranskog mora. Na to spremno odgovara – nula kuna. Objašnjava kako je projekt u startu postavljen tako da država na nj ne troši novac:

'Projekt se financira sam. Nakon što je osnovana agencija napravljene su sve pripreme da zaživi data-room. U njega su pak ulazile strane kompanije koje su plaćale za pregledavanje podataka kao i za kupnju prava za korištenje podataka. Tu smo prihodovali oko 15 milijuna kuna što još uvijek financira poslovanje agencije. Realno, to državu nije koštalo ništa.'

Dodaje da je agencija provela i dva javna nadmetanja za istražna polja na moru i na kopnu što bi trebalo rezultirati s devet potpisanih ugovora što je za velik uspjeh jer se 15 godina nije istraživalo ništa.

Nakon izlaska spomenutih kompanija, u igri za istraživanje nafte i plina ostaju, osim Ine, još samo konzorcij britanskog Medoilgasa i talijanskog ENI-ja, koji je dobio koncesiju za istraživanje jednog polja u srednjem Jadranu.