ANALITIČARI UPOZORAVAJU

Spašavanje propalog Imunološkog je blesavi i skupi avanturizam

29.07.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Nakon neuspješnog pokušaja privatizacije, Vlada je odlučila da Imunološki zavod umjesto trgovačkog društva, postane ustanova od javnog interesa. Je li to ekonomski opravdana odluka ili samo još jedan u nizu populističkih poteza vladajućih u predizbornoj godini, upitali smo ekonomske analitičare Damira Novotnyja i Antu Babića

Za Novotnyja je ovaj potez potpuno pogrešan jer se država tako neodgovorno ponaša s javnim novcem. 'Umjesto da pronađemo investitora i omogućimo mu neku olakšicu, mi u državne ruke vraćamo jednu propalu firmu u koju će Vlada sada morati investirati najmanje 200 milijuna kuna', poručuje Novotny.

Pritom naglašava da se ne radi samo o odustajanju od privatizacije, nego o podržavljenju, budući da država treba od privatnih vlasnika otkupiti dionice da bi postala 100-postotni vlasnik i pretvorila firmu u javnu ustanovu.

'To je isključivo odluka u predizborno vrijeme kojom Vlada želi pokazati osjetljivost prema radničkim pitanjima, a zapravo se radi o neodgovornom ponašanju s javnim novcem', smatra Novotny. Napominje da se proizvodnjom krvnih derivata i plazme u većini europskih zemalja bave privatne tvrtke, a ne javne ustanove.

'U Hrvatskoj je stvoren mit o tome da se radi o strateški važnoj djelatnosti, što je stvorilo atmosferu koja vodi do takvog avanturizma i fiskalne neodgovornosti', upozorava Novotny.

Sličnog je mišljenja i Ante Babić, koji smatra da se radi o nepromišljenoj odluci koja je samo nastavak neozbiljnog odnosa Vlade prema Imunološkom zavodu.

'Ako misli da se radi o strateškoj djelatnosti, Vlada je to trebala napraviti puno ranije dok je bilo ekonomski opravdano. Država je u Imunološkom godinama imala svoj nadzorni odbor i mogla je utjecati na poslovanje. Sada je malo blesavo da se miješa i odustaje od započete privatizacije', smatra Babić upozoravajući da se na taj način ulagačima daje kriva poruka.

Grčić: Moguće da ćemo za Imunološki podići kredit

'Ukoliko Vlada potvrdi odluku o početku procesa preoblikovanja, koji će se odviti u idućih 90 dana, predviđeno je da se prije svega zaposlenici, a onda i sva imovina, prava i obveze s postojećeg dioničkog društva prenesu na novu ustanovu Imunološki zavod u okviru Ministarstva zdravlja', kazao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić novinarima u srijedu. To znači da će se ta ustanova u idućem razdoblju financirati iz dva izvora - jedan je redovito poslovanje, što je i najvažniji dio kako bi se poslovanje nastavilo a ljudi imali siguran posao. Sve ono što eventualno nedostaje pokrivat će se iz državnog proračuna tj. iz proračuna Ministarstva zdravlja, pojasnio je Grčić.
Napomenuo je da je i pitanje skoro pet neisplaćenih plaća radnicima Imunološkog također dio istog procesa preoblikovanja, u okviru kojega će se naći i odgovarajuća tehnička rješenja za naslijeđene probleme.
'S jedne strane će se odvijati proces likvidacije dioničkog društva, što nije jednostavan proces, a s druge strane osnivanje ustanove i prijenos svega na novu ustanovu', dodao je. Upitan odakle će se namaknuti 100 milijuna kuna za investiranje u nova postrojenja, Grčić je kazao da će se to osigurati 'iz različitih javnih izvora, moguće i iz kredita.' (H)