DVOSTRUKI SUSTAV PLAĆANJA

Varufakis u Financial Timesu objasnio svoj tajni plan za Grčku

28.07.2015 u 13:04

Bionic
Reading

Bivši grčki ministar financija Janis Varufakis u kolumni za ugledni Financial Times pokušao je obraniti svoj plan kojim je u Grčkoj trebao stvoriti paralelni sustav plaćanja u slučaju da zemlju izbace iz eurozone

'Paradoks vreba iz samih temelje eurozone. Vlade unutar monetarne unije nemaju centralnu banku koja bi ih podržala dok centralne banke isto tako nemaju vladu koja bi ih podržala', započinje Varufakis.

Kaže da bi njegov sustav oporezivanja otpisao državne dugove i tako stvorio dodatan prostor unutar postojećih monetarnih pravila eurozone. Planom B došlo bi do povećanja likvidnosti, a time bi se Grčkoj otvorio pristup tržištima novca.

'Uzmimo za primjer tvrtku A, kojoj država duguje milijun eura. Ta tvrtka duguje svom zaposleniku 30.000 eura, a tvrtki B, s kojom posluje, duguje dodatnih pola milijuna eura. Zaposlenik i tvrtka B duguju 10.000 i 200.000 eura poreza državi. U predloženom sustavu 210.000 eura zakašnjelih plaćanja bi moglo biti otpisano gotovo odmah. Grčka ekonomija bi najednom imala određenog slobodnog prostora unutar postojećih pravila europske monetarne unije', objašnjava Varufakis.

U drugoj fazi plana, koju, priznaje, nisu razradili, građani bi pomoću mobitela i kartica dobili više pristupa novcu. Taj sustav plaćanja omogućio bi im da pristupe novcu izravno sa stranica porezne uprave.

Obrazloženje Varufakisovog plana B stiglo je odmah nakon otkrića Financial Timesa i nekih drugih medija da ekstremniji ljevičari u Sirizi planiraju daleko radikalniji potez, a to je preuzimanje vladinih i rezervi središnje banke uslijed prelaska na novu valutu.