ADMIRAL MARKETS:

Unatoč dogovoru s Grčkom, euro će i dalje slabjeti

13.07.2015 u 11:23

Bionic
Reading

Maratonski pregovori predstavnika EU i Grčke napokon su donijeli rezultate. U noći sa nedjelje na ponedjeljak načelno su dogovoreni uvjeti pod kojima će EU ponovno pomoći Grcima u otplati nagomilanih dugova, a u toku tjedna će biti dogovoreni tehnički detalji isporuke pomoći te odobreni od strane grčkog parlamenta

Investitori na financijskim tržištima pozitivno su reagirali na ovu vijest te masovno počeli kupovati dionice i euro te rasprodavati zlato. U tijeku noći i jutra američki SP500 indeks porastao je 0,38 posto, njemački DAX 0,76 posto a španjolski IBEX35 čak 1,26 posto.

Cijena zlata, koja se gotovo uvijek kreće suprotno od dionica, pala je 0,73 posto a tečaj eura u odnosu na američki dolar je nakon privremenog rasta počeo naglo padati te u trenutnu pisanja analize, na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,1077 što je 0,60 posto ispod razine na kojoj je bio u petak.

Nakon što se dogovor finalizira i situacija vezana uz Grčku smiri, može se očekivati jačanje eura u odnosu na gotovo sve ostale valute na temelju vraćanja kapitala u Europu nakon masovnog prebacivanja u druge dijelove svijeta radi straha od nestabilnosti koja bi naslijedila u slučaju izlaska Grčke iz eurozone. No, analitičari Admiral Marketsa smatraju da će to jačanje biti privremeno i da euro može ojačati samo nekoliko posto prije nego opet krene slabiti.

Ukoliko tečaj EUR/USD poraste na 1,1400 do 1,1500 našao bi se na dobroj razini za dugoročnu kupnju američkog dolara. Američka valuta će idućih godinu do dvije jačati vjerojatno u odnosu na sve ostale valute, a pogotovo u odnosu na euro jer se monetarna politika koju trenutno provode europska i američka centralna banka potpuno razlikuje te pogoduje slabljenju eura i jačanju američkog dolara.

Naime, europska centralna banka pokušava kamatne stope spustiti što niže kako bi potaknula investicije i potrošnju u eurozoni, a na temelju niskih kamata sve više investitora kapital prebacuje u SAD gdje očekuje viši prinos na temelju rasta kamatnih stopa. Prebacivanje kapitala uzrokuje rasprodaju eura i kupnju dolara kojemu radi veće potražnje vrijednost raste.

Velika potražnja za dolarom potrajat će barem još godinu do dvije, i u tom roku dolar će vjerojatno ojačati još pet do deset te možda čak na kratko postati i jači od eura.