KRIV JE SUBVERSIVE

'Zlosretni spoj Ciprasa i Varufakisa financirala je hrvatska Vlada!'

07.07.2015 u 07:16

Bionic
Reading

Grci su glasno rekli 'ne' na nedjeljnom referendumu. U emisiji Otvoreno HTV-a u ponedjeljak navečer novi kontekst pregovora Grčke i kreditora analizirali su analitičar Mladen Vedriš, sindikalist Vilim Ribić, viceguverner HNB-a Vedran Šošić, novinar Denis Kuljiš i iz Ljubljane makroekonomist Jože Mencinger

Na samom početku emisije iz Atene se javio Željko Kardum. Nakon objave rezultata referenduma je bilo mnogo zanosa, rekao je Kardum, ali je onda došla realnost: ukoliko ECB ne odobri povećanje kreditnih linija – banke će ostati zatvorene, problemi s bankomatima također. Grčke banke su zapravo jedini izvor financiranja države, čije su obveznice uglavnom bezvrijedne.

'Nitko ne vjeruje da će se otvoriti banke, već će i dalje vjerojatno ostati bankomati s kojih se ne može podignuti više od 60 eura. Mnogi spekuliraju kakva je pozicija Ciprasa nakon referenduma, analitičari smatraju da nije ništa jača nego prije, unatoč legitimaciji svog stava u pregovorima s kreditorima', izjavio je Kardum.

Mladen Vedriš smatra da se tu ne radi samo o Grčkoj, već i drugim zemljama koje su provele ili provodile reforme, pa bi stoga bilo nezgodno od strane Europe da sada drukčije pristupi Grčkoj u smislu odustajanja od zahtjeva reformi. Tvrdi da EU neće radikalizirati stvar do raspada i kaosa, ali sumnja da će otpisati dugove i tolerirati ovakvo ponašanje Grčke.

Viceguverner Vedran Šošić vjeruje da je situacija neizvjesna. Grčka je vjerovala da će moći isplaćivati plaće i mirovine oslanjajući se na turističku sezonu, no brojna otkazivanja gostiju i usporavanje gospodarstva to su faktički spriječila. ECB istekom programa nema mandat za povećanje kreditnih linija Grčkoj i banke bi trebale ostati zatvorene do četvrtka.

Profesor Jože Mencinger predviđa da neće biti toliko tragično. Misli da se stvari odmotavaju i referendumskim 'ne' Cipras je dobio nešto snažno protiv europskih političara. Grci su reagirali kako su reagirali, kazao je Menciger, jer reforme koje su provodili nisu donijele rezultate u gospodarstvu i željeli su prekinuti to mrcvarenje. 'Ako promotrimo gdje je otišla pomoć Grčkoj – 86 posto otišlo je financijskim institucijama, na restrukturiranje dugova', rekao je Mencinger.

Vilim Ribić ustvrdio da ne smijemo trošiti toliko da ne možemo vratiti dugove. No u ekonomskoj krizi i depresiji, smatra, pravila su drukčija nego u normalnoj situaciji. Umjesto spašavanja potrošnje i potražnje, Europa se odlučila na rezove i štednju. Danas Amerika, koja je učinila suprotno, ima stope rasta od 3 do 4 posto i pad nezaposlenosti. 'Europa je obukla kaput prije nego je obukla košulju', rekao je Ribić, 'i zbog toga upada u niz proturječnost'. Cijeli kontinent je u stagnaciji već sedam godina upravo zbog primjene ortodoksnih mjera u neortodoksnoj situaciji.

Denis Kuljiš smatra da je grčko vodstvo šarlatansko. 'Socijalisti uvijek imaju neku teoriju i totalni su diletanti. Osnovni je problem politički. O Grčkom slučaju razgovaraju ekonomisti, a problem je upravo politički. Očito je da tu nema projekta i programa, čovjek koji ga je napravio Varufakis dao je ostavku! Zlosretni spoj Ciprasa i Varufakisa financirala je hrvatska Vlada – oni su se upoznali u Zagrebu na Subversive festivalu!', rekao je.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.