GORDAN MARAS:

'Sve što je HDZ platio Nijemcima, ja sam im mogao dati besplatno'

01.07.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras ocijenio je u srijedu kako se Hrvatska gospodarska komora (HGK) nije puno odmakla od vremena "kada je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike".

Upitan za komentar optužnice koju je u srijedu USKOK podignuo protiv bivšeg dugogodišnjeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića, Maras je odgovorio kako se ne bavi istražnim radnjama te da nije u to uključen.

"No, mislim da se Komora nije puno odmakla od vremena kada je i kako je živjela od poduzetnika, a ne za poduzetnike. Ne kažem da sada tamo ima kriminala, ali koristi previše nema", kazao je Maras nakon svečane akademije u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore.

Dodao je i kako smatra da Komora mora zaraditi svaku kunu koju dobiva od hrvatskog poduzetnika, a da to u ovom trenutku ne čini.

"Još uvijek se više bavi politikom i time kako potrošiti poduzetnički novac, a ne time kako ga zaslužiti i njime ostvariti određene koristi. I to su ta, ja bi rekao nasljedstva komore, koja danas doživljava optužnicu predsjedniku od prije nekoliko godina", rekao je Maras.

Maras je potom pozvao HDZ da podrži njegovu inicijativu da članstvo u HGK bude dobrovoljno.

"Nadam se da će HDZ podržati moju inicijativu jer vidim da je (Tomislav) Karamarko rekao da žele smanjenje fiskalnih nameta, a moja je inicijativa još uvijek na stolu da članstvo u HGK bude dobrovoljno. Pozivam HDZ da podrži tu moju inicijativu i da bude uvjerljiv u svojim predizbornim nastupima", rekao je Maras.

Na novinarski upit što misli o dijelu mjera iz HDZ-ovog gospodarskog programa koje su dospjele u javnost, Maras je odgovorio da sve što je objavljeno ova Vlada već radi.

"Mislim da sve ono što su oni najavili ovih dana u okviru tog nazovi programa, jer ga nismo još vidjeli, mi u biti radimo. Porezno rasterećujemo gospodarstvo, parafiskalni su nameti 40 posto manji nego što su bili 2011. godine, omogućujemo ljudima veću sigurnost da rade, da brže i jednostavnije osnuju tvrtku, omogućujemo ljudima da neće morati ići van u London po novac, jer je Vlada prije dva tjedna donijela odluku da osnuje i napravi fond za start-upove u Hrvatskoj", rekao je ministar poduzetništva.

Znači, kazao je, u HDZ-u se "ponašaju kao da su otkrili toplu vodu. To se u Hrvatskoj već dešava, mi to ostvarujemo i rezultati toga se vide - Hrvatska je izašla iz recesije".

Pritom je kritizirao i autore programa, iz njemačkog Ifo instituta, rekavši kako je takav program "posljedica toga što su (u HDZ-u) angažirali stručnjake koji su očito specijalisti za Afriku, Zimbabve i te zemlje, pa su propustili vidjeti da ono što oni predlažu iz Njemačke, iz muenchenskog instituta, mi već radimo dvije tri godine".

"Da su pratili više Hrvatsku, a ne Zimbabve, vjerojatno bi to već uočili. I evo jedna preporuka HDZ-u ukoliko još nisu platili, da ni ne plate, odnosno da traže novce nazad, jer taj program šta su im navodno napravili u Njemačkoj očito nema prevelike koristi, to su sve mogli saznati besplatno u mom ministarstvu", zaključio je Maras.